Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nerestce (obec) [2610]



Naši obec tvoří Horní a Dolní Nerestce. Jsou na dohled od silnice č. 4 – „Strakonické“ při cestě z Prahy směrem na Strakonice, asi 3 km od křižovatky se silnicí č. 19.

Krátce z historie
O původ jména naší obce vedli diskuze známí jazykovědci, ale k jednoznačnému výkladu nedospěli. Podle jedněch vznikl původní název vsi „Neřestce“ přiléhavým označením někdejší osady neřestníků.
V počátcích křesťanství se tak mohli zdejší obyvatelé jevit majitelkám vsi - jeptiškám benediktinského konventu v Praze. Odlišný výklad vychází ze slovního základu staročeského výrazu nerast, tj. kňour, divočák. Od toho se mohla odvozovat osada, vzniklá v místech velkého výskytu divočáků nebo jejich častého úspěšného lovu. Nejstarší doložená zmínka o osadě je z roku 1227, kdy je lokalizována v bozeňské provincii jako majetek kláštera sv. Jiří na Pražském hradě. Nejnovější archeologické nálezy od zámku v Nerestcích však dokládají osídlení mnohem starší.
V písemných pramenech není rozlišení na Dolní Nerestce (později zvané Čimelické) a Horním Nerestce (Orlické). Mezi pozdější majitele Nerestců patřil na příklad Jan z Vrabí, který v roce 1474 koupil dvůr a ves a připojil je ke svému čimelickému panství. Později se dostaly do držení Deymů ze Stříteže (v té době zde zřejmě byla vystavěna tvrz), Hrobčických z Hrobčic a řady dalších.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dolní Nerestce (část obce) Písek
obec, osada Nerestce (obec) Písek
obec, osada Horní Nerestce (část obce) Písek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)