Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mirotice (město) [2605]



Město Mirotice, ležící v severní části jihočeského kraje v údolí říčky Lomnice, je spojeno s osudy několika významných osobností, zejména Mikoláše Alše a Matěje Kopeckého.

Má velice pěkné okolí s četnými pamětihodnostmi a bohatou historii. Od Písku je vzdáleno 14 km vzdušnou čarou směrem severozápadním.

Při vyslovení jména našeho města – Mirotice – vybaví se mnohým z Vás jméno Mikoláše Alše. Narodil se zde a prožil tu téměř sedmnáct let svého života. Přestože se sem již nikdy natrvalo nevrátil, kreslil, maloval a rozvíjel celé panoráma svého rodného kraje, který mu nikdy nevymizel z paměti. Jeho tvorba představuje skutečně národní kulturu. Také jméno Matěje Kopeckého je všeobecně známé. Bouřlivý život zakladatele tradice lidového loutkářství je rovněž spojen s Miroticemi. Ve výčtu významných osobností, spojených s naším městem, nelze opominout ani Ladislava Stroupežnického, rodáka z nedalekých Cerhonic, autora „Našich furiantů“ a „Zvíkovského raráška“. Mnoho zajímavostí o osudech těchto významných osobností se dozvíte v Muzeu Mikoláše Alše a Matěje Kopeckého v Miroticích. Upřímně Vás zveme k návštěvě!

Také naše stavební památky si zaslouží Vaši pozornost. Kostel sv. Jiljí v Miroticích je připomínán již v roce 1254. Ve 13. století býval centrem duchovní správy pro široké okolí. Dalším skvostem je kostel sv. Ondřeje v Radobytcích, založený v roce 1360, ale dochované stavební prvky svědčí o jeho postavení již ve 13. století. V regionu obce se nachází téměř 60 drobných staveb, jako jsou kapličky, boží muka a kříže.

Celou tuto kategorii staveb doplňuje dobře zachovalý židovský hřbitov, kde se nachází památný dub, jeden ze 7 památných stromů v obvodu obce, u kterého se zastavil Luděk Munzar ve známém TV pořadu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Mirotice (město) Písek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)