Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Minice (obec) [2604]



Malá, ale naše, dalo by se s trochou nadsázky říci o naší obci, neboť skutečně naší obcí se staly Minice po úsilí, které trvalo od roku 1941 do roku 1990! Do té doby jsme patřili spolu s Kakovicemi a Mišovicemi do spojené politické obce Kakovice. A kde nás najdete? Přibližně 8 km jihozápadně od Mirovic. 

Střípky z historie

Dávná historie pro nás zůstane zahalena tajemstvím, i když se dá obecně odvodit z dochovaných zpráv a archeologických výzkumů našeho regionu a také z pečlivé, v některých případech objevitelské práce spisovatele Jana Tomana.
Doloženou skutečností je, že Minice patřily od poloviny 16. století až do roku 1848 k orlickému panství a spravovány byly tzv. rychtou Letovskou.
Novější historické události a boj o samostatnost obce jsou částečně zaznamenány v naší kronice.

Charakter krajiny, v níž se nacházejí Minice, je odedávna zemědělský. Naši dávní předkové však neměli snadný život. V raném středověku používali primitivní, nedokonalé nástroje a nářadí, k obdělávání půdy byla zpočátku používána jen lidská síla a výnosy byly minimální. Až v polovině 13. století došlo v zemědělství k převratným změnám. Rozšířilo se používání pluhu, koňského chomoutu a volského jha, což umožnilo využívání tažné síly dobytka. To si vynutilo zřizování delších pruhů polí, aby odpadlo časté a obtížné obracení na malých políčkách. V konečném důsledku muselo nutně dojít k přeorganizování celého vesnického katastru. Nový způsob obdělávání půdy, tzv. trojstranné hospodaření (ozim – jař – úhor) zajišťoval zvýšení výnosů a změnil od základu tvář venkova.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Minice (obec) Písek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)