Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » historická budova » Vila s ateliérem Johanna Tomoly - Staré Brno (historická budova)

Vila s ateliérem Johanna Tomoly - Staré Brno (historická budova) [25369]



Neorenesanční budova na Hybešově ulici. 
Dům s ateliérem sochaře a kameníka Johanna Eduarda Tomoly vznikl přestavbou nesourodých starších objektů na parcele mezi rušnou ulicí a rozlehlou zahradou. Postaven byl podle návrhu architekta Aloise Prastofera (1845 - 1910). Dominantou areálu je obytná část, jejíž hmota je završena kupolí, která kryje rozlehlou kruhovou místnost v nejvyšším podlaží. Horní osvětlení má i prostorné schodiště v pravé části domu. Zahrada byla přístupná schodištěm z dřevěné prosklené verandy v patře. Ateliér se nacházel v samostatném objektu po levé straně vjezdu do areálu.
Prastorferův styl zásadně poznamenalo studium na vídeňské Akademii u Theophila Hansena, následné praktikování v učitelově soukromém ateliéru a studijní cesty do Cařihradu, Řecka a Itálie. Poznání středomořské architektury spojil projektant s poučením na dílech předních tvůrců, kteří reflektovali antický odkaz (kromě Hansena obdivoval Palladia a Schinkela). Na rozdíl od svých současníků se neorientoval na severskou renesanci, ale zůstával věrný klasickému ideálu mediteránní architektury.
Johann Tomola (1845 - 1907), rodák z Rousínova na Vyškovsku, pracoval v Brně nejprve jako praktikant a kreslič u kamenosochařské firmy Adolfa Loose st. Postupně se stal jejím společníkem, v roce 1897 se pak osamostatnil a otevřel si vlastní, brzy renomovaný závod. Prováděl například hlavní oltář v chrámu sv. Jakuba podle návrhu Heinricha von Ferstela a opatřil průčelí nadačního domu Valentina Gerstbauera na Náměstí Svobody čtveřicí monumentálních atlantů podle modelů vídeňského sochaře Luxe. K jeho samostatným pracím náležel Schillerův pomník na Kolišti a řada náhrobků na Ústředním a židovském hřbitově.  


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)