Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lány (zámek) [25270]



Zámek Lány je veřejnosti nepřístupný.

Návštěvní doba parku (zpřístupněn od roku 1990): středa a čtvrtek od 14.00 do 18.00 hodin, sobota, neděle a o svátcích od 10.00 do 18.00 hodin každoročně v období od soboty před velikonočními svátky do 2. listopadu a ve výroční dny narození a úmrtí prvního prezidenta republiky T. G. Masaryka (7. března a 14. září - v těchto dnech je otevřeno od 10.00 do 18.00 hodin).

Barokní zámek v obci Lány uprostřed křivoklátských lesů nedaleko Prahy je oficiálním letním sídlem prezidentů České republiky.

Nejstarší písemná zmínka o Lánech je z r. 1392. Už tehdy zde stávala dřevěná tvrz. Ke konci 16. století obec zakoupil Rudolf II. a na místě původní tvrze nechal postavit jednoduchý lovecký zámeček v renesančním slohu, který byl roce 1652 přestavěn v barokním stylu.

Na konci 17. století koupili zámek Valdštejnové. Hrabě Jan Josef z Valdštejna přistoupil v r. 1730 k rozsáhlé rekonstrukci a lánský zámeček byl zvýšen o první patro. Od počátku 18. století až do roku 1921 byly Lány v držení Fürstenberk. Kněžna Marie Anna nechala v letech 1748-1752 postavit na východní straně zámku rokokovou kapli, spojenou v 1. patře se zámeckou budovou. V letech 1821-1825 za knížete Karla Egona II. z Fürstenberku došlo k další významné přestavbě lánského zámku. Budova byla zvýšena o 2. patro a začalo se do ní vcházet ze severní strany. Třetí patro v mansardové střeše bylo vybudováno v r. 1903 za knížete Maxe Egona II. z Fürstenberku a k jižní straně zámku byla přistavěna věžovitá vstupní část.

V r. 1921 lánský zámek zakoupil československý stát pro reprezentační účely hlavy státu. Poslední stavební úpravu zámku a jeho nejbližšího okolí provedl v letech 1921 - 24 architekt Josip Plečnik. Zámek stojí v ose zámeckého parku a tvoří jeho organickou dominantu.

První prezident československé republiky, Tomáš Garrigue Masaryk si lánský zámek velmi oblíbil. Považoval Lány za svůj domov a trávil zde chvíle práce i odpočinku. Po abdikaci na úřad prezidenta v roce 1935 se do Lán přestěhoval i se svou rodinou natrvalo. Jako místo posledního odpočinku pro své nejbližší i pro sebe nakonec zvolil lánský hřbitov. Hrob rodiny Masarykových se stal symbolem československé demokracie i v dobách totality.

Po smrti T.G.Masaryka byl lánský zámek využíván sporadicky, jen v době druhé světové války zde bydlel státní prezident dr. Emil Hácha. Pravidelně začal navštěvovat Lány až prezident Václav Havel. Jeho nástupce Václav Klaus zámek rovněž pravidelně využívá.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)