Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Sychrov (zámek) [25269]

Národní kulturní památka (NKP)


Zámek byl vystavěn v letech 1690–1693 Lamotty z Frintroppu na místě původní tvrze. Provází jej bohatá stavební historie. Dnešní novogotická podoba rozsáhlého zámeckého areálu od Josefa Pruvota byla realizována v letech 1847-1862 za držení rodiny Rohanů.

Čestný dvůr je nedílnou součástí sychrovského zámeckého areálu, který je ukázkou jednoho z nejhodnotnějších a stylově nejcharakterističtějších souborů romantických exteriérů a interiérů v České republice. Kníže Kamil Rohan svým vkusem, zaujetím a osobní účastí na projektu významně poznamenal celkové architektonické vyznění projektu, na kterém se podíleli architekti F. Bayer, B. Gruber a J. Pruvot. Především realizace J. Pruvota, který vynalézavě aplikoval a dynamizoval tvary klasické anglické ale také středoevropské gotiky, patří k nejcenějším. Hodnotu zámeckých exteriérů zvyšuje i kvalitní řemeslné zpracování uměleckých prvků. Četní významní umělci, kteří se podíleli na výzdobě zámku, tiskli sychrovskému areálu osobitý charakter a neopakovatelnou atmosféru.

Do areálu zámku se vstupuje přes prostor čestného dvora, který je parkově upravený a vymezený na západě ohradní zdí se třemi bránami a na východě budovou zámku, na kterou po stranách navazují dvě hranolové normanské věže, Bertino křídlo a severní galerie. Bývalá jízdárna, dnes hostinec a sídlo správy zámku společně s domem č. p. 2, uzavírají severní okraj dvora, při jižní straně je situovaná další bývalá jízdárna č. p., která je bránou spojená s Bertiným křídlem.

Zámek má uzavřenou čtyřkřídlou dispozici, k jeho východnímu traktu přiléhá na severní straně Bretaňská věž a na jižní Rohanská věž a zámecká kaple Nanebevzetí Panny Marie. Přes vnitřní nádvoří lze projít do zámeckého parku, který je členěný třemi osami paprsčitě se rozbíhajícími od kamenného schodiště před východním průčelím zámku. Hlavní osa vede středem kočárového okruhu, přes louku s dvěma bazény až k oranžérii, okraje průhledu jsou rozvolněné skupinami stromů. Levá osa tvořená javorovou alejí je ukončená Arturovým hradem, bohužel vzhledem k mohutnosti převislých a stříhanolistých buků, se pohledově téměř neuplatňuje. Pravé stromořadí pyramidálních dubů směřuje k východu a za bývalou hlavní bránou střeženou dvěma domky, je prodlouženo lipovou alejí zv. Rohanka. Park je v romantickém duchu doplněný drobnou architekturou např. dřevěnou chaloupkou, holubníkem, kamennou pumpou, vodárenskou věží, Rudolfovou vyhlídkou atd. Zásobní zahrada s alpiniem a skleníky je od parku oddělena ohradní zdí stejně jako hospodářský dvůr, který se nachází na jihozápadní straně západního areálu za domem č. p. 7. Bývalý zámecký hostinec je situovaný za hranicemi areálu na okraji zámecké obory, kterou od parku odděluje litinové oplocení s branami. Jižní strana zámeckého areálu je chráněná ohradní zdí s cimbuřím a dvěma baštami.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)