Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vysoká (osada) [2526]



Nová Ves (Neudorf) je německá podhorská dědina, prostírá se pod lesem na jihovýchodním svahu Sviní hory (1088m). Jest politickou a katastrální ( 320 ha) obcí.

Nová Ves, zdá se, stojí na místě druhého, zaniklého Vojtíškova, který roku 1325 Jan Wustehube s jinými ještě vesnicemi daroval cisterciáckému klášteru v Kamenici. Vojtíškov ten husitskými válkami tak, jako jiné dědiny Staroměstska, zpustl a byl obnoven v XVI. Stol. kolštejnskou vrchností pod jménem Nová Ves. R.1563 kázal totiž Václav ze Zvole, pán na Kolštejně, Linhartu Lecklovi vystavěti v Nové vsi rychtu, obdaroval ho dvěma lány polí a dvěma lány úhoru, dovolil mu bráti z lesa dříví na louče, držeti ševce, rejčho, pekaře a pláteníka, volně čepovati víno a vařiti a nalévati pivo, pokud vrchnost nevystaví sama pivovaru. Kladské a svídnické pivo směl kdokoli volně prodávati. R. 1584 zavázal Hynek z Vrbna, pán na Kolštejně, listem novoveské sousedy, aby mu v „ budoucnu jako v minulosti „ místo skutečné roboty platili každý ročně půl zlatého.

Ves měla r. 1654 21 usedlostí s 484 měřicemi polí a 106 obyvatel. Rychtářem se 70 měřicemi polí byl Jiří Mick. R. 1669 byl dům s 20 měřicemi nově obsazen. R. 1763 narodil se v Nové Vsi otec německého hudebního skladatele Františka Schuberta. Děd skladatelův hájil svého času sedláky proti kolštejnské vrchnosti a dal postaviti u cesty u cesty mezi Novou Vsí a Vysokými Žibřidovicemi uměleckou barokní sochu Krista.

Kapli Nejsvětější Trojice v Nové Vsi zbudovala obec r. 1786.

R. 1791 bylo tu 41 stavení s 299 obyvateli, r. 1839 42 domů s 253 obyvateli, r. 1921 55 domů, 251 katolických Němců, r. 1930 52 domů, 227 katolických obyvatel (226 Němců a 1 Čech)

Nová Ves má německou jednotřídku a spotřební spolek, jest přifařena do Vysokých Žibřidovic. Příslušný poštovní úřad má ve Vojtíškově, příslušnou četnickou stanici v Malé Moravě. Nejblíže na železniční zastávku má do Vysokých Žibřidovic nebo do Vlaského.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vysoká (obec) Bruntál
obec, osada Vysoká (osada) Šumperk
obec, osada Vysoká Libyně (obec) Plzeň-sever
obec, osada Vysoká (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Vysoká nad Labem (obec) Hradec Králové
obec, osada Vysoká Pec (obec) Chomutov
obec, osada Vysoká Pec (obec) Karlovy Vary
obec, osada Vysoká (obec) Mělník
obec, osada Vysoká Srbská (obec) Náchod
obec, osada Vysoká Lhota (obec) Pelhřimov
obec, osada Vysoká u Příbramě (obec) Příbram
obec, osada Vysoká (obec) Svitavy
obec, osada Vysoká (část obce) Karlovy Vary
obec, osada Vysoká Pec (osada) Příbram



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)