Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Břeclav » kostel, kaple, synagoga » Filiální kostel sv. Šebestiána, Rocha a Rozálie - Velké Hostěrádky (kostel)

Filiální kostel sv. Šebestiána, Rocha a Rozálie - Velké Hostěrádky (kostel) [25156]



Návrší obce zdobí římskokatolický kostel. Stojí důstojně uprostřed hřbitova. Je zasvěcen sv. Šebestiánovi, sv. Rochovi a sv. Rozálii, ochráncům od moru. Kdy byl původní kostel vystavěn, není známo, stával však již v 16. století. V roce 1789 vyhořel, opět byl vystavěn a byl do něho nainstalován oltář z kaple sv. Barbory v Kloboukách. V roce 1794 byl vysvěcen. Věž kostela měla tři zvony. Byly zabaveny v zimě roku 1942 na příkaz protektorátní vlády a před smutnými zraky přihlížejících občanů odvezeny pro válečné účely. Významnou událostí pro obec bylo pořízení dvou nových zvonů zásluhou faráře Ervina Jansy. Vysvěceny byly společně s klobouckými zvony v říjnu 1991 brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem.

Nedaleko římskokatolického kostela, rovněž uprostřed hřbitova, stojí kaple církve českobratrské evangelické. V roce 1855 ministerstvo kultu a vyučování vyslovilo názor, že evangeličtí občané si mohou stavět věže se znovy. Blížila se doba konkordáku, tj užšího sblížení církve katolické se státem. Až doposud bývali na katolických hřbitovech pochováni jinověrci bez překážek a bylo jim za poplatek i zvoněno zvony katolických kostelů. Konkordátem to bylo odstraněno. Evangelici si mohli zřizovat své vlastní hřbitovy a své vlastní zvonice. V následujících letech vznikla většina evangelických hřbitovů. Ve Velkých Hostěrádkách byla zřízena modlitebna a hřbitov roku 1857 za velkého nadšení členů církve. Modlitebna byla toho roku posvěcena seniorem Totuskem a roku 1860 na ni byl zvon. Další, tedy druhý zvon, byl na věž modlitebny zavěšen v únoru 1925. Rovněž tyto zvnony byly za německé okupace v roce 1942 odvezeny pro válečné účely. Věž kaple je dodnes bez zvonů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)