Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Opava » kostel, kaple, synagoga » Hřbitovní kostel Nanebevzetí Panny Marie - Vítkov (kostel)

Hřbitovní kostel Nanebevzetí Panny Marie - Vítkov (kostel) [25070]



Hřbitovní kostel Nanebevzetí Panny Marie nebo pro vítkováky také malý či starý kostel.

Jednolodní architektura z počátku 17. století, obnovena v roce 1830 a znovu po požáru v roce 1860. Podle nejstarších kronik je možné datovat základy hřbitovního kostela k osídlení Vítkova, tj. do poloviny 13.století (asi r.1268). První kostel byl dřevěný, který několikrát vyhořel. Na jeho místě byl postaven kostel kamenný. Asi v r.1625 byl za vpádu Dánů vypleněn. Na jeho místě byl postaven kostel s funkcí tvrze, kde se při útoku nepřátel mohli obyvatelé Vítkova schovat. Pro tuto hypotézu svědčí okna v podobě střílen na východní straně kostela. Podle tradice bylo z věže tohoto kostela vidět na hradby hradu Vikštejna. Kostel byl za uplynulá staletí mnohokrát přestavován. R.1860 při rozsáhlém požáru, během něhož vyhořela podstatná část města, opět vyhořel také tento kostel. V té době se začalo uvažovat o stavbě nového kostela. Tehdejší farář Karel Knapp chtěl nový kostel hned stavět. Když však viděl, že to hned nepůjde, dal co nejdříve provizorně opravit kostel vyhořelý. V osmdesátých letech 20.století farář František Pevný přestavěl interiér v duchu závěrů druhého vatikánského koncilu do dnešní podoby.

Dnes slouží k bohoslužbám díky instalovanému topení převážně v zimním období, přibližně od počátku doby adventní po Květnou neděli. V letním období jsou bohoslužby ve farním (velkém) kostele.

U kostela se nachází kamenný kříž, kvalitní kamenická práce, datovaná nápisem z roku 1827. Součástí areálu kostela je také ohradní zeď z lomového kamene. Při opravě této zdi asi v r. 1732 našli ve zdi údajně nějaký starý kámen, na kterém prý s námahou přečetli letopočet 959.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)