Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Řimice (osada) [24997]



Obec Řimice je dnes místní částí obce Bílá Lhota. První zmínka o obci je z roku 1281. Název vesnice se během staletí často měnil. Za zmínku stojí několik názvů - zpočátku Srimiz, od r.1311 Hrsiminicz, Řimice 1437- 1495, Rzimicze 1496- 1507, Hřimice 1507- 1533, Řimice 1533-1587, Řimnice 1587-1907, od roku 1908 Řimice. Vesnice byla rozdělena zhruba na dvě části, kdy každá měla svého majitele. Jedna část vsi náležela až do zrušení poddanství k panství úsovskému ( 24 domů), druhá část , na níž byla také ve 14.stol. údajná tvrz, byla vladyckým zbožím a příslušela až do zrušení poddanství ke statku červenolhotskému (17 domů).                                       

O Řimicích psal Oneš již v roce 1281. Tvrz v Řimicích je zmiňována jako sídlo Bohuše ze Slavoňova v roce 1359. Další zmínka o tvrzi je v latinském zápise z r.1391 do olomouckých zemních desek. V r. 1415 se uvádí Jan z Řimic na stížním listě proti kostnickému koncilu. Jiný Jan z Řimic píše o „tvrzišti „ v listině z roku 1495. Nachází se ve starém jádru obce na východním výběžku ostrohu v místě domu čp.11, jehož poloha nese neklamné známky, že se jedná o budovu , která sloužila k obytným i obranným účelům zámožného majitele. Tvrz je v současné době jednoduchá patrová budova s hladkými stěnami, kde snad jen podle neobvyklého umístění oken a stavby střechy, lze tušit středověký původ budovy.Na zdech objektu u severozápadně situovaného rohu se nacházela původní sgrafitová omítka. Na pozemku se nacházel i hraniční kámen se symbolikou úsovského a bouzovského panství s letopočtem 1725.                                            

Z Litovle se do Řimic dostanete po silnici přes Nové Zámky asi po 9 km, nebo po státní silnici z Litovle na Loštice, kde po serpentinách v Měníku se silnice narovná a na první křižovatce odbočíte doprava. Napoví vám pěkný barokní kostel, který je ze silnice vidět. V Řimicích se k tvrzi dostanete, kdy po příjezdu od státní silnice odbočíte vpravo a projedete , až v pravotočivé zatáčce po pravé straně uvidíte tvrz. Další cesta k tvrzi je pěšky kolem kolem restaurace, kde po krátké chůzi uvidíte na pravé úzkou cestičku pod tvrzí. Z Řimic jsou pěkné turistické cíle v nedaleké Bílé Lhotě, na Bouzově, Lošticích, Nových Zámcích, Litovli i jeskyních v Mladči a Javoříčku


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Řimice (osada) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)