Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » historická budova » Německý dům - Brno-Veveří (bývalá historická budova)

Německý dům - Brno-Veveří (bývalá historická budova) [24985]



Návrhy stavby německého spolkového domu pro vytvoření místa společenského a duchovního německého života začaly už  na konci šedesátých let v 19. století. Ale přes četné pokusy se moravským Němcům nepodařilo získat dost peněz, aby mohli budovat dlouho očekávaný dům. Zkoušeli například založit akciovou společnost, ale po několika letech chtěla většina investorů  mít svoje peníze zpět. Z toho důvodu museli hlavní představitelé nápadu Německého domu pohřbít svůj plán. Teprve v roce 1882 během slavnosti průmyslového svazu přispěl podnikatel Friedrich Wannieck , podporován početnými německými spolky, dobrou náladou k prosazení stavby německého spolkového domu v hlavním městě země. Tentokrát byla situace lepší a nově založený spolek “Verein Deutsches Haus” získal v prvních měsících velkou sumu peněz.  V soutěži vyhlášené na projekt Německého domu zvítězili společníci Hermann Ende a Wilhem Böckmann. Není bez zajímavosti, že členem výběrové poroty byl tehdy architekt Theophil Hansen, autor projektu Besedního domu . Předsedou poroty byl brněnský průmyslník , Friedrich Wannieck , zakladatel strojírny a železárny „Vaňkovka", hnací síla celého projektu . Proč se Němcům v Brně tentokrát podařilo, co předtím bylo tak těžké? Prvním důvodem asi bylo otevření Besedního domu brněnských Čechů v lednu 1873. Situace pro Němce v městě už nebyla tak příjemná jako třeba v šedesátých letech. Zatím se mohlo cítit zesílení vlivu městských Čechů, které bylo s Besedním domem očividné. Němci se cítili ohroženi a také potřebovali zázemí, kam by se mohli uchýlit. Nyní bylo dost peněz a v létě 1888 stavební práce začaly na dnešním Moravském náměstí. Německý dům, koncipovaný jako polyfunkční kulturní dům byl po třech letech dokončen a slavnostní otevření se konalo během tří dnů, od 17. do 19. května 1891.

Architektura budovy s kombinací červeného cihelného zdiva a štukového dekoru ve „staroněmeckém" stylu byla inspirována obdobou radnic německé pozdní renesance, s bohatě členěnou východní fasádou, se zdobenými arkádami a velkou letní terasou, monumentální vstupní halou a velkým, širokým, volným schodištěm. Ve vrchním podlaží byly umístěny tři slavnostní sály; obzvláště pak velký slavnostní sál s kapacitou 2000 lidí byl jako stvořen pro velké slavnosti. Neobarokní interiéry byly provedeny podle návrhů v Brně již osvědčeného architekta Germano Wanderleye.

Kolem Německého domu vznikly hezké sady s pestrými záhony květin, které se svojí čerstvou zelení tvořily půvabný rámec k pěknému, reprezentativnímu domu a tento nechaly působivě vyniknout. Německý dům se brzy stal středem duchovního a společenského života brněnských Němců. Do začátku první světové války se Německý dům v Brně stal nejdůležitějším střediskem pro německé obyvatelstvo. Tam také našlo po roce 1918  německé divadlo nové provizorní sídlo.

Před Německým domem stál uprostřed , na květiny bohatého předparku, od roku 1892 pomník císaře Josefa II. v historickém šatu a v nadživotní velikosti. Autorem pomníku byl brněnský sochař Antonín Břeněk, jehož české jméno dává najevo, že za Habsburského císařství umělecké a obchodní zakázky překračovaly národnostní hranice. Po obou stranách podstavce stály alegorické postavy, vlevo symbolizující "Umění a vědu" a vpravo jako symbol "Osvícenství". (Jiný výklad alegorických soch je "Obchod s Průmyslem" a  "Tolerance".) Podstavec zdobil nápis: "Kaiser Josef II. Die Deutschen Brünns 1892" (Císaři Josefovi II. brněnští Němci 1892).
Relief na zadní straně podestu zobrazoval dříve známou scénu z roku 1769 u obce Slavíkovice (Slawikowitz) na Rousínovsku , která představuje císaře Josefa II. jak bere sedlákovi z ruky pluh a oře sám.

Deutsches Haus a k němu příslušející park byl však jedním z neuralgických bodů národnostních nesvárů ve městě. Německý dům v Brně byl i dřív střediskem nacionálně myslících Němců, aspoň pro Čechy ve městě. V listopadu 1920 asi tucet demonstantů vniknul do budovy, rušil tamní divadelní představení a vyhnal diváky z Německého domu. Demonstranti obsadili Německý dům na celou noc a policie potřebovala nápadně dlouhou dobu, aby vrátila Němcům jejich majetek.

Deutsches Haus dominoval středu Brna po 54 let, od roku 1891 až do roku 1945 . Byl to věrný průvodce dvou generací v časech dobrých i zlých. Zažil vzestup a úspěchy německého Brna na přelomu století, viděl ve svých prostorách v průběhu let téměř všechny německé obyvatele města, význačné postavy duchovního života, úředníky a dělníky, skromné řemeslníky, průmyslníky, obchodníky, ale i německé sedláky z okolí. Nesčetným na zážitky bohatým večerům a slavnostním zábavám propůjčil svůj vznešeně skvostný rámec. Velké koncerty s barevnými tóny orchestrů, s umělci světového jména, prominentní hosty ze všech koutů německé jazykové oblasti, básnická čtení shromáždění se střídaly v pestrém sledu. Vždy ale byly všechny akce manifestací německého Brna.

V  roce 1939 se Němci zmocnili vlády v Brně okamžitě. 15. března nastolili německou správu a všechny národní vymoženosti, které byly dosaženy během první republiky, byly zlikvidovány. Během německé okupace bylo Brno opět budováno jako německé město.
Proto také byla v roce 1945 v Brně tak velká nenávist, která se projevila vypálením a zbouráním, při osvobozovacích bojích  poškozeného, Německého domu a divokým odsunem zbytku německé menšiny, která tady zůstala. Dům byl symbolem zla a brňané jej nechali shořet.

Ze vzpomínek pamětníka: V roce 1945 pozoroval jsem průvod vyhnanců z místa, na němž dnes stojí pomník Rudoarmějce od Vincence Makovského a v mém zorném úhlu se jako symbolická inscenace rozkládaly ohořelé ruiny, kdysi tak dominantní budovy Německého domu, postavené v roce 1891 ve stylu Gründerjahre z červených cihel. V době nacionálního přetahování měla stavba Německého domu dokumentovat, komu patří Brno. Češi byli totiž rychlejší a postavili si svůj prestižní Besední dům už v roce 1873.

Nyní je uprostřed Moravského náměstí na místě Německého domu jezírko s fontánou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)