Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » historická budova » Německá technika - Brno (historická budova)

Německá technika - Brno (historická budova) [24984]



 Komenského náměstí je jednotný prostor koncipovaný na osu Husovy ulice s průhledem na památník v Denisových sadech . Urbanistická osnova je výslednicí nejstarších zastavovacích plánů z poloviny 19. století a regulačního plánu vnitřního Brna z roku 1863 . Západní stranu Komenského náměstí tvoří novorenesanční budova Německé techniky v Brně (1849 - 1945) .

Samotná existence školy a její historie byla v Brně a v České republice téměř neznámá. Zcela nesprávná je přitom myšlenka, že německá technika byla předchůdkyní dnešního Vysokého učení technického v Brně. VUT vzniklo až v roce 1899 jako česká technika, která s německou technikou neměla nikdy nic společného. Německá škola v Brně byla od počátku školou státní .

V roce 1834 vznesly stavy požadavek na zřízení technického učiliště v Brně ve spojení s Františkovým muzeem . Dne 20. listopadu 1847 císař souhlasil s tím, že učiliště v Brně bude zřízeno na náklady státu za přispění stavů. Vyučovacími jazyky měla být rovnoprávně čeština a němčina . 13. září 1849 císař František Josef I. rozhodl o zřízení technického učiliště v Brně (Technische Lehranstalt) a bylo slavnostně otevřeno 14. ledna 1850. Škola sídlila provizorně v nevyhovujícím pavlačovém domě na Trnité 24.
24. ledna 1854 byl zakoupen pozemek tzv. Goettliebových zahrad na Elisabethplatz (dnešní nám. Komenského 2) za účelem vystavění vlastní budovy . Do nové budovy se škola přemístila v roce 1860.

Neorenesanční budovu na pravé straně Komenského náměstí , bývalý Elisabethplatz , postavil v letech 1858 - 1860 Josef Arnold (1832 - 1887), městský stavitel a člen obecního výboru v Brně , podle projektu vídeňského architekta Ignaze Latzela z roku 1854 pro Technické učiliště , později německou vysokou školu technickou - C.k. Vysoká škola technická . Plastickou výzdobu atiky provedl Franz Schwarzer , autorem alegorických soch ve vestibulu byl Joseph Cesar. Slavnostní otevření tohoto "chrámu technických věd" se konalo 8. října 1860. Koncem 19. století bylo dostavěno zadní křídlo objektu a postavena trojboká budova chemického institutu při Údolní ulici . Dostavbu projektoval profesor německé techniky Ferdinand Hrach roku 1895 . Podle Hrachových návrhů budovu realizovali Eduard Exner a Josef Matzenauer. Technicko-ekonomickým dohledem stavby byl pověřen vrchní inženýr Josef Kosch.

Po zrušení Německé vysoké školy technické v roce 1945 budova ze zákona připadla České technice v Brně, která ji vzápětí směnila , stejně jako budovu Joštova 10 , s Lékařskou fakultou MU za její areál teoretických ústavů na Úvoze. Kromě Lékařské fakulty v budově v letech 1951-1960 sídlil i Rektorát Masarykovy Univerzity . Rozsáhlá a nákladná rekonstrukce objektu, kterou si vynutila narušená statika budovy, postavené jako součást reprezentativního bulváru na místě zbořených městských hradeb, proběhla v letech 1998 - 2000.

Součástí úprav byla i instalace bronzové plastiky T. G. Masaryka (autor Vincenc Makovský) před budovou v březnu 2000.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)