Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Beroun » lidová architektura » Statek čp. 12 - Chodouň (lidová architektura)

Statek čp. 12 - Chodouň (lidová architektura) [24965]



Rodinný statek, na kterém od roku 1992 opět hospodaříme, byl podle dostupné dokumentace založen před 180 lety. Po přerušení výroby v důsledku násilné kolektivizace jsem jeho činnost opět obnovil v roce 1992 na základě zákona o půdě a zákona  o  transformaci družstev.    Počáteční obhospodařovaná výměra, v roce 1992, byla 125 ha zemědělské půdy (25 ha vlastních, ostatní nájem) a 40 ks hovězího dobytka včetně 20 krav.  Základ, pro obnovenou výrobu, se stal objekt kravína K 96, který byl získán na základě restitučních a transformačních nároků, spolu s přilehlým malým areálem. Stáj i zmíněný areál se nacházely na pozemku, který byl ve vlastnictví naší rodiny, proto nebyly relativně problémy s převodem do mého a manželčina vlastnictví.    V roce 1996, jsme provedli rekonstrukci technologie stáje K 96 s cílem vytvořit volnou boxovou stáj pro 55 ks dojnic s auto-tandemovou dojírnou 1  x  5 ks  Rovněž jsme v tomto roce,  rozšířily výměru obhospodařovaných pozemků  na 182 ha.    

V roce 1998 jsme dokončili výstavbu nové kolny na stroje a malé dílny na běžné opravy techniky.    

Během roku 1999 až 2001 byla výměra obhospodařované zemědělské půdy  zvýšena na 224 ha a v roce 2005, převzetím nakoupených zem.pozemků od PF ČR na součastných 276ha. Vlastní pozemky v tomto období  63 ha, pronajaté 207 ha.        

V té době, jsme se také zaměřili na úpravu struktury obhospodařovaných pozemků, s cílem  optimalizace jejich využití.  Ze součastné výměry zemědělské půdy, je 145 ha půdy orné, pozemky  převážně  v lokalitě  řeky Litavky, tj.pozemky s vyšší bonitou a 125 ha TTP. Z trvalých travních porostů je 60 ha pastvin, většinou svažité s horší bonitou v blízkosti výrobního areálu.  V součastné době provádíme pastvu všech kategorií skotu nad 1/2 roku stáří, a to včetně dojnic. Toto opatření nám umožňuje od roku 2000  čerpat agroenviromentální dotace na pastvu  hospodářských  zvířat a zároveň účelně využít méně hodnotné pozemky. K letošnímu roku chováme 50 ks dojnic s průměrnou roční užitkovostí 7000 l mléka a 55 ks mladého dobytka. Obrat stáda je uzavřený. Červené býčky prodáváme  při hmotnosti 150 kg jako zástavové, černé pak kastrujeme pro pastevní výkrm.       

V roce 2002 jsme uskutečnili výstavbu přístřešku pro skladování balíků s kapacitou 30 t a také jsme zalesnili 1.5 ha zemědělské půdy v lokalitě Háje.      V roce 2004 jsme zhotovily lehký přístřešek na ustájení mléčných telat a v roce 2005 byla zahájena výstavba haly-ocelokolny na uskladnění obilí a strojů, V roce 2007, jsme nakoupili  8,5 ha půdy, od soukromých  majitelů a obce, s použitím podpory přes PGRLF a zahájili zrealizovali investice na granulační linku pro výrobu topných pelet, jejichž výroba začala v září roku 2011 a předpokládá se  vždy v zimním topném období.  Pelety jsou určeny primárně pro zásobování našich kotlů od firmy Verner.      V roce 2010 jsme požádali prostřednictvím MAS Karlštejnsko o podporu na projekt Agroubytování na selské usedlosti čp.12. Vzniklo tak  malokapacitní ubytovací zařízení s celkovou ubytovací kapacitou 6 lůžek.    

V roce 2011 jsem byl informován vlastníky zemědělských pozemků v k.ú.Chodouň, které jsme nájemně obhospodařoval od roku 1992 o jejich záměru prodat tyto novému majiteli, pokud neprojevíme o jejich nákup zájem. Vzhledem k situaci na trhu se zemědělskými  pozemky jsme nabídku akceptovali a uzavřeli kupní smlouvu.  Důvodem nákupu je vedle snahy rozšířit plochu vlastních pozemků, také velký tlak na nákup této půdy developerskými firmami za účelem průmyslové, nebo bytové výstavby. V roce 2012 byla v obci Chodouni dokončena komplexní pozemková úprava, která pospojovala staré i nově nabyté pozemky do větších půdních celků. Současná výměra vlastních pozemků je 130 ha zemědělské a lesní půdy.

Více zde: http://www.farma-stehlik.cz/o-nas/


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)