Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Náchod » hrad, zámek, tvrz » Teplice nad Metují (horní zámek)

Teplice nad Metují (horní zámek) [24914]

Kulturní památka (KP)
    další pojmenování: Horní zámek

Renesanční Horní zámek, který nechal 1599 zbudovat Václav Bohdanecký z Hodkova - dnes sídlo radnice.Postaven v roce 1599 Václavem Bohdaneckým z Hodkova, obnoven v roce 1877.

Jedná se o hodnotnou renesanční stavbu s přístavbou z 19. stol. Stavba se dochovala s řadou hodnotných renesančních prvků, čímž výrazně oživuje historický akcent centra intravilánu malého městečka.

Zámek sestává ze dvou na sebe navazujících budov - zděné patrové budovy s valbovou střechou pokrytou pálenými taškami, k níž na východní straně přiléhá menší patrový přístavek se sedlovou střechou krytou rovněž taškami. Obě budovy jsou provozně spojeny. V přízemí interiéru hlavní budovy se nachází prostorná vstupní síň zaklenutá valeně s trojbokými výsečemi s vrcholovými hřebínky, klenba paralelní s okapovou stěnou. V zadní části síně je umístěno jednoramenné obloukové, segmentově podklenuté, schodiště do patra a valeně zaklenutý průchod do dvora se vstupem do sklepa. Na severu navazuje na vstupní síň prostorná místnost zaklenutá klášterní klenbou s koutovými výsečemi s ostře řezanými hřebínky vybíhajícími až do středu klenby, kde se sbíhají v osmilaločnou růžici. Na tuto místnost navazují prostory klenuté valeně s trojbokými výsečemi, podél celé západní štítové stěny je úzká místnost zaklenutá rovněž valeně.

U jednotlivých vstupů ze síně dochovány pískovcové renesanční portálky při kraji s páskem s okosenou hranou a výraznou profilovanou římsou. Prostory v patře plochostropé, některé podhledy upraveny sádrokartonem. Vstupy v patře s dřevěným profilovaným obložením ostění, dveře kazetové, rovněž s profilacemi, z 19. stol., včetně kování. Sál v zadním traktu (obřadní síň) s novodobým dřevěným obložením stěn. Schodiště na půdu dřevěné zalomené, poměrně široké. Podlahu půdy částečně pokrývají pálené půdovky, částečně pouze násyp s obnaženými ocelovými nosníky. Do prostoru půdy je vestavěn spisový archiv. Krov hambalkový se středovými stolicemi se šikmými vzpěrami, střídavě plné a prázdné vazby, hambalky o dvou úrovních. Po obvodu dodatečně vloženy vaznice s pásky a vzpěrami. Sklep pod vstupní síní je položený kolmo k hlavnímu průčelí, zaklenut valeně s trojbokými výsečemi, pod zadním traktem po stranách schodiště dvě úzké valeně zaklenuté prostory. Schody do sklepa dřevěné zalomené. Sklep je propojen se sklepními prostory přístavku (tyto výrazně vystupují nad terén a téměř nejsou zapuštěny), zde jsou místnosti zaklenuté valeně, nad vstupy s pětibokými výsečemi. Při severovýchodním nároží je schodiště do přízemí, na nějž navazuje schodiště na půdu.

Všechny sklepní prostory mají znatelné úpravy ze 70. let 20. stol. (obklady, dlažby). Přízemí přístavku oproti hlavní budově na nižší výškové úrovni. Průčelní místnost s trámovým záklopovým stropem s překládaným záklopem - v novodobé úpravě, ostatní prostory plochostropé, podlahy s dlažbou z přelomu 70. a 80. let 20. stol. Krov přístavku hambalkový se stojatou stolicí. V exteriéru je hlavní (jižní) okapové průčelí v přízemí i v patře sedmiosé, okna špaletová, lícová, čtyřkřídlá, čtyřtabulková, v přízemí s prutovými mřížemi. Všechna okna tohoto průčelí mají pískovcová ostění při vnějším okraji s profilací, pískovcové profilované parapetní desky (pásek, obrácená sima, pásek) a nadpražní římsy. 2. osa zleva v přízemí renesanční edikulový portál s polosloupy toskánského řádu na hranolových podstavcích.

Sloupy nesou profilovanou římsu s skladím, na vlysu s nápisem Letha Panie 1599 Toto Staweni gest Przedne S pomoci Boži A lydskau wssak nakladem Urozeni A Sstatecznyho / Rytirze Pana Waczlawa Bohdaneczke z Hodkova a na Teplyczych z gruntu Wystaweno a Dokonano. Ren. 1877. Vstup mezi sloupy má profilovanou archivoltu s profilovanými náběžními hlavicemi, dveře dvoukřídlové kazetové s profilacemi - historizující. Hladká fasáda je členěna nárožními lizénami a hladkou vodorovnou římsou v maltě, korunní římsu tvoří dvě desky. Před okapové průčelí je předsazena terasa z pískovcových kvádrů přístupná schodištěm od východu a západu. Schodiště ukončují pilířky s koulí, na jejich čelních stěnách erby se špatně čitelným zvětralým znamením (jejich popis a nákresy viz uvedená literatura).

K východnímu štítovému průčelí navazuje přístavek s dvouosou okapovou čelní stěnou s vodorovným lizénovým pásem a fabionovou korunní římsou, okna stejná, mají iluzivní malované šambrány, sokl obožen pískovcovými deskami. Štítová stěna přístavku s novodobě upraveným vstupem a dvoukřídlým oknem do sklepa. V úrovni přízemí tříosá, okna rovněž stejná s iluzivními malovanými šambránami. Ve štítu dvě dvoukřídlá lícová okna s iluzivními šambránami, pod vrcholem půlkruhový větrák. Přízemí odděluje od suterénu hladký pás v omítce, štít lemuje malované lizénové orámování. Protější štítová stěna hlavní budovy hladká, pouze se vstupem s hluboko zapuštěnými kazetovými dveřmi s iluzivní malovanou šambránou.

V zadních okapových stěnách obou budov nepravidelně rozmístěná okna v nestejných výškových úrovních. V přístavku dvě čtyřtabulková jako jinde a jedno dvoukřídlé dvoutabulkové, všechna s iluzivními malovanými šambránami, zamřížovaná. Fabionová korunní římsa. V okapové stěně hlavní budovy některá okna stejná jako v hlavním průčelí, v přízemí a u schodiště zamřížovaná. V patře navíc tři dvoukřídlá dvoutabulková okna (nevhodná) a dvě malá obdélná dvoukřídlá dvoutabulková okna s pískovcovým ostěním. V přízemí se dále nachází dva vstupy, z toho jeden s pískovcovým ostěním. Zadní okapová stěna hladká, s iluzivní malovanou vodorovnou lizénou a malovanými okenními šambránami.

 

 V současnosti v zámku sídlí městský úřad.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)