Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Častotice (obec) [24873]



Jest vesnička postavená na horské planině 6 km severozápadně od Náměště. Domy tvoří jen náves, do které vede 6 starých cest. Spojena jest se Zahrádkou v jednu obec, která r. 1900 ve 13 domech měla 101 obyv. Dříve bývala připojena k obci Náměšťské. R. 1890 žilo zde 85 obyv., r. 1870 v 11 domech 80 obyv. Všichni obyvatelé jsou katolíci české národnosti, kteří se živí zemědělstvím, v zimě dovařením.

 

R. 1674 vykázány jsou v Častoticích 3 celolány (po 56 měr.) 1 třičtvrtilán (42 měr) a 2 domkaři s polem. Pustý byl 1 ¾ lán a 1 domek.

 

Ani kroj, ani starý nábytek se nezachoval.

 

Okolní půda jest písčitá zvětralina žulová, málo úrodná; patří sem 289,5 ha pastvin, 53,9 ha lesů a 49,4 ha rybníků a močálů. Zdejší území jest na rybníky nejbohatší mezi všemi osadami Náměšťska.

 

Přifařena a přiškolena jest vesnice do Pyšela.

 

Častotice jsou osadou starou, čemuž nasvědčuje starožitné osadní jméno, odvozené od zakladatele Čistoty neb Častohostě, a lochy pod vesnicí objevené. Osada původně patřila se Zahrádkou ke statečku Vanečskému. R. 1353 Přibka z Vanče věno, které měla na Zahrádce a Častoticích, připsala svým synům Tobiáši a Sezemovi, po jejichž smrti dostali se Janovi z Meziříčí, který je zastavil Petrovi z Častotic, jenž r. 1369 od Kunše z Tasova koupil v Jinošově dvůr, který již po 2 letech prodal Zbyňkovi z Újezda. Ještě r. 1446 jmenuje se Zich z  Častotic, avšak již r. 1437 jsou Častotice menovány mezi vesnicemi prodanými s Náměští Matějovi ze Vamberka; odtud zůstaly při velkostatku Náměšťském a obyvatelé Častotic mívali stejné povinnosti k vrchnosti jako ze sousedních vesnic.  

 

 

 

Citováno: František Dvorský – Vlastivěda moravská Náměšťský okres 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Častotice (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)