Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Marka - Střítež (kostel)

Kostel sv. Marka - Střítež (kostel) [24862]

Kulturní památka (KP)

 Kostelík svatého Marka náleží k nejstarším dochovaným památkám středověké sakrální architektury. Nalézá se na nevysokém vyvýšeném místě, které svou polohou připouští i existenci pravěkého sídliště či hradiště. Je pozoruhodnou památkou a je pokládám za zbytek zaniklé osady Kosovic. Z historie kostelíka víme jen málo. Zbudovali jej snad třebíčtí benediktíni, jímž tato krajina patřla od samého založení jejich konventu moravskými údělnými knížaty Oldřichem a Litoldem (z přemyslovského rodu) na prahu 12. století. U kostelíka sv. Marka bývala až do r. 1607 protestanstantská fara, která pak zanikla.

 Kostelík sv. Marka pak patřil k chrámu sv. Martina v Třebíči. Smil Osovský z Doubravice daroval na žádost purkmistra a rady města Třebíče kolaturu (farní) městskému kostelu sv. Martina, která byla osazována knězem evangelickým angšpurské konfese. V listině z 8. 7. 1607 je kostelík sv. Marka u Stříteže jmenován. Listina je zachována v třebíčském archivu. Kostelík sv. Marka je jednolodní orientovanou svatyní, což znamená, že jediným oltářem v presbytáři (tj. v kněžišti) směřuje k východu. Zdivo je neobyčejně mohutné 1,25 m.

Zachovala se stará věž v jehlanec zděný vybíhající s pozemkem, jejíž kryje klenba křížová. Na věži jsou 2 zvony ze 16. století z r. 1521 a 1553. Zvon z r.1553 byl v r.1942 rekvírován na válečné účely. Šťastně se vrátil a r. 1945 byl znovu vysvěcen. Pukl nešťastně v r. 1995. Byl opatřen nový zvon z dílny Marie Tomáškové z Brodku u Přerova a roku 1996 byl posvěcen p. Jiřím Paďourem. Nový zvon nese nápis „Svatý Marku oroduj za nás“. Varhánky pocházejí z r. 1882. Oltářní obraz z r. 1797 namaloval Václav Hartmann. Od r. 1785 se kostel sv. Marka stal filiálním ke kostelu Proměnění páně v Třebíči - Jejkově. Kdysi se zde konávaly slavné poutě (25. 4.) a včelaři zde v minulosti prodávali teplou medovinu - medeček. V současné době jsou zde pouti jen místního rázu. Kostel je ctihodný svým věkem, k němuž se šetrnou péčí má chovat pokolení za pokolením jako k nejstarším památkám kulturním. Uprostřed hřbitova je kamenný kříž z r. 1871.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)