Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv.Jakuba - Jemnice (kostel)

Kostel sv.Jakuba - Jemnice (kostel) [24837]

Kulturní památka (KP)

Dominantu  nejstarší části Jemnice zvanou Podolí tvoří kostel sv. Jakuba, který dnes stojí na místě původního knížecího dvorce. Důkazy nám podal sondážní výzkum z roku 1974, který odhalil půdorys románské rotundy. Původní dvorec s rotundou byl vystavěn někdy na přelomu 11. a 12. století. Kamenná rotunda měla vnitřní průměr 650 cm a výšku 700 cm. Podkovovitá apsida měla hloubku 300 cm. Zbytky zděného paláce se dodnes zachovaly v obvodové zdi kostela. Před rokem 1515 bylo k paláci přistavěno pozdněgotické kněžiště a rotunda začala sloužit jako sakristie. Zbořena byla ze statických důvodů koncem 18.století. Věž pak sloužila jako zvonice.

Roku 1832 kostel vyhořel, původní trámový strop byl nahrazen klenbou. Presbytář je zaklenut síťovou žebrovou klenbou. Pole mezi žebry jsou vyzdobena nástěnnými malbami představujícími 28 církevních postav. Z původní výbavy zůstalo zachováno jen pozdně-gotické pastoforium z roku 1518. Hlavní oltář byl pořízen v roce 1836. Obraz namaloval Matyáš Šťastný z Brna. Postranní oltář věnoval r. 1853 sólista vídeňské opery Anderle. Barokní obrazy sv. Veroniky a sv. Františka Serafínského darovala kostelu Gabriela Pallavicini.

Areál hřbitovního kostela je situovaný na terénní výspě nad údolím řeky Želetavky ve čtvrti Podolí. Areál se skládá s kostelau, románské věže postavené na základech rotundy a areálu hřbitova nepravidelného tvaru. Hřbitov je obehnán mohutnou ohradní zdí, která je v jižní části prolomena pilířovou bránou se sochami andělů. V západním úseku staré části hřbitova jsou do ohradní zdi zasazeny klasicistní náhrobky a obdélná budova márnice. Součástí areálu je i hlavní hřbitovní kříž.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)