Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » historická budova » Tělocvična Pod Hradem - Brno (historická budova)

Tělocvična Pod Hradem - Brno (historická budova) [24820]

Kulturní památka (KP)
    další pojmenování: Turnhalle

Novogotická budova tělocvičny Pod Hradem se nachází v brněnské městské části Brno-střed v ulici Údolní . Pozemek s budovou tělocvičny však vždy náležel do katastrálního území Špilberk .

V sousedství někdejšího Technického učiliště stojí Spolková budova německého tělocvičného spolku - Turnhalle. Cihlovou stavbu ve stylu severoněmecké neogotiky projektoval architekt August Prokop . Budova byla dokončena v roce 1867. Slavnostní otevření se konalo 28. června 1868. K otevření se konaly dvoudenní slavnosti ve dnech 28.- 29. června 1868 . V roce 1877 tělocvična vyhořela, ale už následujícího roku byla podle návrhu Augusta Prokopa obnovena. Turnhalle, dnes známá jako tělocvična Pod hradem , navazuje v zástavbě na Německou chlapeckou měšťanskou školu Rudolfinum z let 1881 - 1882, navrženou architektem Franzem Neubauerem. Dnes je zde Základní škola a škola mateřská .

Při národnostních politických bojích v roce 1905 se Komenského náměstí , v té době Elisabethplatz , stalo dějištěm krvavé události na konci slavnosti německého Volkstagu . Srážky českého a německého obyvatelstva při něm byly tvrdé, létaly kameny, okenní tabulky v domech na Velkém náměstí (náměstí Svobody), v přilehlých ulicích i v německé Turnhalle (tělocvična pod hradem).... O život při nich přišel truhlářský dělník František Pavlík z Ořechova . Událost měla dohru i v říšské radě .

Významná osobnost tělovýchovy a sportu František Vojta se po válce zasloužil se o zprovoznění bývalé německé tělocvičny Pod hradem a pomáhal do života Tyršovu tělovýchovnému ústavu v Brně .

V současnosti v budově Pod Hradem sídlí Centrum univerzitního sportu Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity . Obhospodařuje v budově bývalé bývalé " turnhally " tělocvičnu pro basketbal a volejbal s hledištěm pro 100 diváků , malou tělocvičnu pro gymnastiku a posilovnu .

Tělocvična je od 3. května 1958 kulturní památkou .

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)