Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » kostel, kaple, synagoga » Kaple sv. Antonína - Dolní Kounice (kaple)

Kaple sv. Antonína - Dolní Kounice (kaple) [24774]



Poutní kaple svatých vytváří významnou dominantu zdejšího města. Byla postavena roku 1757 podle plánu Františka Antonína Grima.

Kaple, která je zasvěcená svatému Antonínovi a svatému Floriánovi, byla založena v roce 1654 starosty a rychtáři Dolních Kounic a dalších přilehlých obcí dolnokounického panství a to jako kaple přímluvná, mající přímluvou jmenovaných světců ochránit zúčastněné obce od přírodních pohrom. Účinku postavení kaple se brzy přičítalo, že od té doby kounické panství nepotkala žádná větší pohroma, takže záhy vznikla tradice pouti ke sv. Antonínu, první neděli po svátku světce (13. června). Pouť se stala významnou náboženskou slavností pro celé okolí, při níž bylo slouženo až 32 mší s českými i německými kázáními, jíž se účastnilo až 1700 poutníků.Tak velkému množství věřících již původní stavba, o jejíž podobě se nedochovaly žádné zprávy, nedostačovala, proto byla zbořena a v roce 1757 na jejím místě postavena dnešní barokní stavba. 

Kaple má jeden hlavní a dva boční oltáře. Nad hlavním je obraz svatého Antonína, zachycující prý jeho skutečnou podobu a dovezený z italské Padovy. Nad ním je větší obraz svatého Floriána. Levý boční oltář je ozdoben obrazem Františka z Assisi, nad pravým bočním oltářem visí obraz dříve velice uctívaného patrona vinařů svatého Gotharda.

Ve věži kaple visely dva zvony, starší a větší odlitý r. 1586 (pochází tedy z jiného kostela) a novější z r. 1658, zabavený pro vojenské účely r. 1917. Na kůru nad vchodem bývaly píšťalové varhany a v kapli byla uskladněna i dvě malá, asi 50 cm dlouhá děla (moždíře), z nichž veteráni stříleli při slavnostech na město. Část barokního vybavení kaple byla ukradena v 90. letech 20. století.

Z města vede ke kapli křížová cesta se 14-ti zastaveními. Pouť se koná v červnu na svatého Antonína.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)