Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kosičky (obec) [2467]



Obec Kosičky se nachází 23 km západně od Hradce Králové v nadmořské výšce 224 m v úrodné, mírně zvlněné krajině, při pravém břehu řeky Bystřice. Z dochovaných písemných památek je zřejmé, že v roce 1369 držel Kosičky Čeněk z Přestavlk, ale archeologické nálezy potvrdily, že obec existovala mnohem dříve.
V dávné minulosti se zde zakládaly rybníky, z nichž se do dnešní doby zachoval Třesický rybník o rozloze 70 ha vodní plochy.

Již v roce 1889 zde byla postavena jednopatrová budova dvoutřídní školy a v roce 1939 kulturní dům, v té době na venkově ojedinělý. Nyní zde má své sídlo Obecní úřad, Česká pošta, místní knihovna a nadále slouží pro společenský život obce. V letech 1996 - 1997 byly na budovách školy a kulturního domu provedeny rozsáhlé rekonstrukce. V roce 1996 byla provedena plynofikace obce, dokončena stavba vodovodu a pokračuje výstavba a modernizace rodinných domů. Autobusové linky obstarávají spojení s městy Hradec Králové, Nový Bydžov, Chlumec nad Cidlinou a Nechanice. Občanům a chalupářům slouží v obci prodejna potravin, pohostinství a v létě vodní plochy na koupání, rekreaci a rybaření. Na společenském a sportovním životy v obci se podílejí TJ Spartak, místní hasiči, Myslivecké sdružení "Čírka" a Český svaz chovatelů. Na katastru obce hospodaří Agropodnik Humburky, a. s., který zde má středisko rostlinné a živočišné výroby, mechanizace, nákladní dopravy a těžby písku. V současné době žije v obci 352 obyvatel ve 122 domech.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kosičky (obec) Hradec Králové



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)