Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Olomouc » kašna, fontána » Caesarova kašna - Olomouc (kašna)

Caesarova kašna - Olomouc (kašna) [2457]



Caesarova kašna je nejznámější a umělecky nejnáročnější olomouckou kašnou. Její sochařská výzdoba představuje bájného zakladatele města – císaře Gaia Iulia Caesara. Na imitovaném skalisku uprostřed nádrže je socha jezdce na vzpínajícím se koni. U nohou mu leží dvě mužské postavy s kartušemi – jedná se o personifikace řeky Moravy a Dunaje - a dále sedící pes - narážka na věrnost města panovníkovi. Socha Caesara je umístěna tak, že svou tvář odvrací od olomoucké radnice směrem k Michalskému návrší, kde údajně stával tábor římských vojsk.

Autor sousoší Jan Jiří Schauberger se inspiroval jezdeckou sochou římského císaře Konstantina Vítěze od Gianlorenza Berniniho ve vatikánské Scala Regia.

Nádrž kašny s prolamovanou profilací je dílem olomouckého kamenického mistra Václava Rendera.

Caesarova kašna vznikla v roce 1725. Městská rada zadala zakázku na její vyhotovení olomouckému kamenickému mistrovi Václavu Renderovi, který si ke spolupráci přizval mladého sochaře Jana Jiřího Schaubergera. Tento talentovaný sochař vytvořil Caesarovu jezdeckou sochu jako svůj mistrovský kus v necelých pětadvaceti letech.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)