Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Šumperk » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Linharta - Dolní Studénky (kostel)

Kostel sv. Linharta - Dolní Studénky (kostel) [24554]



V 16. století si dolnostudénští evangelíci vystavěli dřevěnou modlitebnu, která byla roku 1701 nahrazena novou, kamennou. V letech 1840 - 1843 byla budova rozšířena na nynější katolický kostel sv. Linharta. Roku 1882 byl interiér kostela nákladně opraven a vybaven. Na vnější zdi renesanční náhrobníky Estery Syrachovské z Bukůvky a jejích tří dětí († 1589-92), které byly v roce 1958 zapsány na seznam kulturních památek.

Prvním duchovním po vytvoření lokálního kaplanství v roce 1786 se stal P. Marian Punczoch a působil zde 18 let. Farní kronika uvádí, že zavedl matriky, obstaral vzácný kalich a měl mnoho práce se zařizováním filiálního kostela pro denní i farní bohoslužby a se stavbou fary. V roce 1845 byly pořízeny první varhany. Stavbu kostelní věže dokončil P. Vincenc Čamek (1862 - 1870). Za jeho působení byl postaven v roce 1866 v kostele u zadních dveří Boží hrob. 

Vnitřní omítky kostela jsou hladké, malba na stropě s portréty světců (sv. Václav, Sv. Jan Nepomucký, sv. Cyril, sv. Metoděj), na klenebních obloucích je šablonová malba. Většina vybavení je z 19. a 20. století. Kromě tradiční Křížové cesty i několik obrazů s biblickými výjevy. Z poslední doby přibyly štukové reliéfy (sv. Jiří, sv. Václav aj.). Asi největší pamětihodností jsou renesanční náhrobky Estery Syrakovské a jejich dětí na jižní straně kostela. Na kůru starší varhany, může se jednat o nástroj z kostela sv. Barbory v Šumperku (skříň). Ten byl za josefínských reforem r. 1784 zrušen (později ovšem obnoven). Tehdy právě varhany získaly Dolní Studénky.

Sv. Linhart byl významným franckým velmožem v 6. stol., vzdal se svého postavení a začal pomáhat chudým a potřebným. Patron zajatců i zločinců (!), vězňů, ale i poutníků, pastýřů, sedláků, čeledínů, kovářů, bednářů. Modlí se k němu i šestinedělky, či za dobrý porod, proti duševním chorobám a bolestem halvy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)