Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » kostel, kaple, synagoga » Filiální kostel Nanebevzetí Panny Marie - Černvír (kostel)

Filiální kostel Nanebevzetí Panny Marie - Černvír (kostel) [24523]



Barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Černvíru

Černvírský hrad stával na skalnatém ostrohu nad řekou Svratkou. V jeho severní části stávala pozdně románská dvouapsidová svatyně, která však zřejmě nebyla přímo součástí hradního areálu. Jediné, co starodávný hrad ještě připomíná, je místní název "Na hradisku".

V severní části hradního ostrohu je postaven kostel Nanebevzetí Panny Marie , původně pozdně románský , z 1. poloviny 13. století ve 14. století goticky rozšířený , kdy byla přistavěna sakristie a loď . Barokní přestavba proběhla ve 2. poloviny 17. století , tehdy byla přestavěna sakristie a zvětšena loď . V interiéru je barokní oltář z 18.století, přemístěný z kostela v Mušově. Barokní kostel obsahuje hmotu někdejší románské svatyně . Stojí tam na nejužší severní části skalního ostrohu nad řekou Svratkou, obklopen úzkým podkovovitým hřbitůvkem a prostranstvím před kostelem lemovaným ze západní strany prastarými lipami. Uvnitř se nachází vzácné řezbářské práce . Postaven byl pravděpodobně kolem roku 1228. V poslední době prošel rozsáhlými opravami . Je filiálním kostelem farního kostela Povýšení svatého Kříže v Doubravníku . Patří mezi nejpozoruhodnější stavební památky v České republice.

V roce 1969 v něm byly náhodně objeveny kostelníkem Fafílkem pod omítkou jakési malby. Odborným odkryvem za účasti restaurátorů z Prahy, se ukázalo, že jde o goticky vyvedené náboženské výjevy nezměrné hodnoty, které je možno srovnávat s malbami pověstné znojemské rotundy .

Mohutné, košaté lípy před kostelem jsou vedeny v registru památných stromů. Jejich stáří je zhruba 450 let.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)