Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » historická budova » Budova proboštství - Předklášteří (historická budova)

Budova proboštství - Předklášteří (historická budova) [24488]



Areál kláštera Porta coeli (Brána nebes) patří k nejvýznamnějším středověkým stavebním památkám na území České republiky. Dochoval se rozsáhlý komplex klášterních budov – dnes státem chráněná kulturní památka zcela mimořádného významu – se dvěma kostely včetně hospodářských objektů, barokní sýpky, bývalého pivovaru, několika zahrad a části hradeb.

Tyto klášterní budovy jsou většinou barokní ze 17. a 18. století. Proboštství je jednopatrová budova obdélného půdorysu třikrát zalomeného, ukončeného čtyřbokou věží se zvonicí. Průčelí členěno v přízemí třemi vchody půlkruhově zaklenutými.

Barokní budova bývalého proboštství dostala dnešní podobu přestavbou v 18. století. Před rokem 1848 byla sídlem správy panství a je často v různých písemnostech označována jako zámek. Nejstarší stavební etapu kláštera z třicátých let 13. století připomínají zachovalé pískovcové kvádry ve zdivu východní části budovy. V období klasicismu na počátku 19. století byla přistavěna třípatrová věž.

Autorem reliéfu žehnajícího Krista na východním průčelí je sochař Josef Břenek, který zde v letech 1872 – 1878 bydlel.

Stará barokní kašna je od roku 1989 uložena v zahradě za budovou proboštství. Od Josefa Břenka je reliéf Panny Marie na zdi hospodářské budovy v zahradě za proboštstvím.

Od roku 1955 sídlí v budově Podhorácké muzeum s expozicí dějin kláštera, Předklášteří, Tišnova a tradičních řemesel a galerie malířů Podhorácka.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)