Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » drobná památka » socha sv. Jana Nepomuka - Předklášteří (drobná památka)

socha sv. Jana Nepomuka - Předklášteří (drobná památka) [24476]



Pískovcová plastika sv. Jana Nepomuckého z r. 1711 ve výklenku na boční straně domu č. p. 1003 naproti vchodu do klášterního areálu stávala původně blíž dnešní silnice. Podstavec pod sochou nese plastický znak a iniciály abatyše kláštera Porta coeli Terezie Nimišové. Na katastrálním území Předklášteří se nachází též socha sv. Jana Nepomuckého za tišnovským Červeným mlýnem u sil­nice k Deblínu .

Jan Nepomucký žil ve druhé polovině 14. století a po studiu na univerzitě v Padově dosáhl doktorátu církevního práva . Byl blízkým spolupracovníkem pražského arcibiskupa . Svým vlivem zmařil plán krále Václava IV. na oslabení pražského arcibiskupství a byl za to i s církevními rádci na králův rozkaz roku 1393 zajat . Všichni byli mučeni a Jan Nepomucký následkům podlehl . Jeho tělo bylo svrženo do Vltavy , později nalezeno a pohřbeno . Roku 1396 byly ostatky přeneseny a uloženy v kostele sv. Víta .

Teprve roku 1433 se poprvé uvádí jako důvod Janovy smrti odmítnutí vyzradit králi Václavu IV. zpovědní tajemství královny Žofie . Tak vznikla legenda o mlčenlivém královnině zpovědníkovi . Tuto legendu horlivě rozšiřovali jezuité ve snaze zastínit novým českým světcem památku mistra Jana Husa .

Sv. Jan Nepomucký je jedním z našich nejznámějších světců a jsou mu zasvěceny kostely , kaple a oltáře . Jeho sochy a obrazy jsou v kostelích země koruny české velice rozšířeny . Sv. Jan Nepomucký je zobrazován jako vousatý kněz v klerice a komži s pěti hvězdami kolem hlavy . V náručí drží kříž s Kristem symbol mučednictví , někdy mívá v rukou i palmovou ratolest .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)