Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » Boží muka, kříž, kaplička » Kaple sv. Floriána - Předklášteří (kaplička)

Kaple sv. Floriána - Předklášteří (kaplička) [24472]



Kapličky, kříže a boží muka jsou nejčastějšími příklady objektů, které nazýváme drobná sakrální architektura. Lze je nalézt všude, ve městech a vesnicích, v polích, na lukách i v lesích. Tyto stavby dotvářejí svým charakterem ráz krajiny. Stavěly se na místech významných událostí, jako poděkování za záchranu zdraví nebo života, případně jako jisté milníky na cestách k poutním místům.

Po roce 1948 jejich počet velmi povážlivě poklesl. Naštěstí po sametové revoluci došlo k obnovení zájmu o tento druh památek. To v jakém stavu se dnes tyto stavby nalézají, záleží na duchovním cítění, finančních prostředcích a aktivitě obyvatel žijících v okolí památky. Některé jsou památkově chráněné a svým významem přesahují místní tradici.

Otevřená zděná kaplička se sochou sv. Floriána stojí ve stínu památných lip v areálu cisterciáckého kláštera v Předklášteří. Kaplička stojí těsně u zděného plotu oddělující klášterní část parku od hospodářských prostor kláštera.

Svatý Florián se narodil v roce 250 a jeho život připadl na období pronásledování křesťanů za vlády císaře Diokleciána. V mládí byl plukovníkem v římském vojsku v Cetii, dnešním Zeiselmauer v Rakousku. Roku 304 se zastal pronásledovaných křesťanských legionářů , za což byl odsouzen k trestu smrti a 4. května 304 utopen v řece Aniza , dnešní řeka Enns - Enže na území Rakouska. Floriánovo tělo nalezla vdova Valerie . Nad jeho hrobem časem vyrostl kostel a benediktinský klášter, později klášter lateránských kanovníků podle řádu sv. Augustina, který nese název tohoto mučedníka St. Florian.

 

Sv. Florián je považován za patrona profesí, které souvisejí s ohněm - hasičů, hutníků, kominíků, hrnčířů či pekařů. V ikonografii je představován obvykle v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, případně přímo hasící požár. Jeho kult byl značně rozšířen i v českých zemích a jeho sochy se budovaly na ochranu proti požáru.

Katolická církev si jeho památku připomíná 4. května.

Florián je mužské jméno latinského původu, jehož tvar je odvozen od slova "flos" tj. květ. Význam jména se vykládá jako "kvetoucí nebo rozkošný". Slovanskou obdobou je mužské jméno Květoslav.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)