Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » Boží muka, kříž, kaplička » Kříž u kostela - Předklášteří (kříž)

Kříž u kostela - Předklášteří (kříž) [24470]



Kapličky , kříže a boží muka jsou nejčastějšími příklady objektů , které nazýváme drobná sakrální architektura . Lze je nalézt všude , ve městech a vesnicích , v polích , na lukách i v lesích . Tyto stavby dotvářejí svým charakterem ráz krajiny . Stavěly se na místech významných událostí , jako poděkování za záchranu zdraví nebo života , případně jako jisté milníky na cestách k poutním místům .

Po roce 1948 jejich počet velmi povážlivě poklesl. Naštěstí po sametové revoluci došlo k obnovení zájmu o tento druh památek . To v jakém stavu se dnes tyto stavby nalézají , záleží na duchovním cítění , finančních prostředcích a aktivitě obyvatel žijících v okolí památky . Některé jsou památkově chráněné a svým významem přesahují místní tradici .

Kříž u bočního vchodu na východní straně konventního kostela Nanebevzetí Panny Marie v areálu cisterciáckého kláštera v Předklášteří stojí na kamenném základě . Podstavec je tvořen vápencovým blokem do něj je osazen kovaný , černě natřený kovový kříž s litinovou zlacenou plastikou Krista . Nad Kristem na svislém rameni je připevněn svitek s písmeny INRI . Na podstavci ani na kříži není žádný nápis ani letopočet .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)