Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Šumperk » pevnost, opevnění » K-S 5 U Potoka (pěchotní srub)

K-S 5 U Potoka (pěchotní srub) [2400]



Stručný popis a historie objektu
Pěchotní srub K - S 5 je oboustranný třízvonový dvoukřídlý objekt, vybudovaný ve II. stupni odolnosti v rámci 1. stavebního podseku ŽSV III Králíky. Betonován byl ve dnech 30. listopadu až 6. prosince 1936 a na jeho stavbu se spotřebovalo 1 756 m3 betonu. Osádku objektu mělo tvořit 37 mužů. Okupace, během níž byla převážná většina těžkých objektů na Králicku silně devastována díky německým zkouškám a těžbě surovin, nezanechala na železobetonové konstrukci tohoto objektu prakticky žádná poškození. Jen všechny tři pancéřové zvony nesly stopy německých pokusů. Jejich likvidace (roztrhání náložemi a odvoz do hutí) byla bohužel provedena n. p. Kovošrot v 50. letech minulého století. Díky trhacím pracím byl srub poškozen, trhliny a poničené části konstrukce umožňovaly všem nepříznivým přírodním vlivům i různým nenechavcům postupnou devastaci interiéru srubu. Přes všechny tyto neblahé skutečnosti se však jedná o prakticky nejzachovalejší pěchotní srub v úseku bývalého ŽSV III Králíky.

Výzbroj tvrze objektu
Pravá i levá střelecká místnost srubu byly vyzbrojeny shodně protitankovým kanónem vz. 36 spřaženým s těžkým kulometem vz. 37 a dvojčetem těžkých kulometů vz. 37. Obranu týlu srubu zajišťovaly čtyři lehké kulomety vz. 26. Stejnou zbraní byly vyzbrojeny rovněž dva pancéřové pěchotní zvony, třetí zvon (ve středu čelní zdi objektu) byl nezvykle určen pro těžký kulomet vz. 37.

Současnost a expozice
V Králické pevnostní oblasti představuje tento srub samostatný těžký objekt v nejpokročilejší fázi rekonstrukce. Dobrovolníci sdružení do KVH Kralka a jejich spolupracovníci zde usilovně pracují již více než 10 let. Návštěvníci tak mohou, díky péči KVH Kralka, shlédnout z velké části rekonstruovaný interiér srubu, některá původní zařízení z výbavy (čerpadlo Royal, lafety dvojčete kulometů vz. 37 a kulometů vz. 26, ukázky výzbroje, technického zázemí objektu - dieselgenerátor...) četné modely pevnostních objektů, fotografie tématicky věnované čs. armádě a fortifikacím a také nálezy z vyklízení objektu. Členové KVH Kralka prohlídku expozice doplňují výkladem. Také exteriér objektu umožňuje shlédnout řadu zajímavostí, ke kterým zajisté patří velmi zdařilé makety pancéřových zvonů (hotov levý a střední, pravý bude rovněž rekonstruován), dále např. nepoškozené střílny hlavních zbraní (v úseku ŽSV III jde o vzácnost), či část očištěného překážkového systému, s ukázkami některých typů překážek.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)