Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » Boží muka, kříž, kaplička » Kříž před kostelem - Rájec-Jestřebí (kříž)

Kříž před kostelem - Rájec-Jestřebí (kříž) [23956]



Kapličky, kříže a boží muka jsou nejčastějšími příklady objektů, které nazýváme drobná sakrální architektura. Lze je nalézt všude, ve městech a vesnicích, v polích, na lukách i v lesích. Tyto stavby dotvářejí svým charakterem ráz krajiny. Stavěly se na místech významných událostí, jako poděkování za záchranu zdraví nebo života, případně jako jisté milníky na cestách k poutním místům. Po roce 1948 jejich počet velmi povážlivě poklesl. Naštěstí po sametové revoluci došlo k obnovení zájmu o tento druh památek. To v jakém stavu se dnes tyto stavby nalézají, záleží na duchovním cítění, finančních prostředcích a aktivitě obyvatel žijících v okolí památky. Některé jsou památkově chráněné a svým významem přesahují místní tradici.

Kříž je osazen před průčelím kostela Všech svatých v Rájci. Je celý zhotoven z bílého mramoru v historizujícím slohu napodobujícím částečně baroko. V nejnižší části podstavce je nápis Zbudován Farníky Rájeckými 1902. Ve střední řásti je pak vytytý text Neníť spasení duše, ani života věčného, leč v kříži. Nad ozdobnou římsou, v části jež bezprostřeně nese mramorový kříž s litinovou plastikou Krista je text Pochválen buď Ježíš Kristus.

Pomník zhotovil v roce 1902 František Doležel z Bořitova, jehož signatura se nachází na nejspodnější části podstavce. Po obou stranách kříže jsou zasazeny okrasné stromky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)