Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vysoké Mýto (město) [23869]



Uprostřed Pardubického kraje na hlavním silničním tahu z Hradce Králové do Brna leží město Vysoké Mýto. Jeho krása je však řidičům automobilů jedoucím po této silnici skryta. Jen věže kostela a městských bran dávají tušit, že o pár desítek metrů dál se nalézá historické centrum. Co však projíždějící nemohou minout, je při vjezdu do města fabrika na výrobu autobusů Iveco Czech Republic, a. s. (dříve Karosa) a při výjezdu velký areál autodromu a letiště. Jako by tyto rozlehlé areály napovídaly, že město nezažívalo svá slavná období jen v dávné minulosti, ale že také 20. století vtisklo městu navždy nesmazatelnou pečeť světa motorů. V první polovině 20. století přinesla městu věhlas firma CARROSSERIE SODOMKA patřící vynikajícímu designérovi a karosáři Josefu Sodomkovi. Firma proslavila ve 30. a 40. letech svými vozy Československou republiku po celém světě. Josef Sodomka spolupracoval s nejvýznamnějšími světovými automobilkami a renomovanými designérskými studii. Na tuto tradici nyní navazuje Iveco Czech Republic, hlavní výrobní závod skupiny Irisbus, která je druhým největším autobusovým výrobcem v Evropě.

Vysoké Mýto začalo psát svou historii dávno před polovinou 13. století, kdy bylo založeno králem Přemyslem Otakarem II. jako jedno z obchodních středisek na hlavní spojnici Čech s Moravou. Do současnosti se z doby založení dochoval pravidelný půdorys města s centrálním náměstím, které je největší náměstí čtvercového typu v Čechách. Při procházce centrem nelze minout kromě náměstí ani gotický chrám svatého Vavřince, zvonici z šestnáctého století, Choceňskou věž, Pražskou a Litomyšlskou bránu. V hradebním opevnění se dochovaly Vodárenská a Klášterská bašta.

V roce 1307 učinil český král Rudolf Habsburský z Vysokého Mýta věnné město českých královen. Pro svou ženu Elišku Rejčku vybral pět měst, která měla přispívat na život královen a po smrti jejich mužů jim poskytovat vdovské věno. Do základní pětice patřily kromě Vysokého Mýta také Polička, Chrudim, Jaroměř a dnešní Hradec Králové. Později přibyla ještě města Mělník, Dvůr Králové, Nový Bydžov a Trutnov. Vysoké Mýto zůstalo v držení českých královen až do novověku.

Ve své bohaté historii město prožívalo doby rozkvětu, kdy bohatlo a lidem se dařilo, ale přicházely také zhoubné požáry a cizí vojska. Od poloviny 19. století bylo Vysoké Mýto tradičním sídlem vojenské posádky. Posledními vojáky ale byla bohužel od roku 1968 několikatisícová okupační sovětská armáda, která zanechala ve městě velkou materiální a ekologickou spoušť. Po jejím odchodu v roce 1990 se město postupně vzpamatovalo a ze šedého poničeného města rozkvetlo do současné podoby. Vysoké Mýto se opět stalo krásným a přívětivým místem pro svoje obyvatele i návštěvníky se širokou nabídkou kulturního a sportovního vyžití.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Vysoké Mýto (město) Ústí nad Orlicí



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)