Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dolní Adršpach (zámek) [23766]

Kulturní památka (KP)

Menší šlechtické sídlo vystavěné na přelomu 16. a 17. století. Adamem Bohdaneckým z Hodkova, později upravován.

Uprostřed obce v malém parku stojí dvoupatrová, zčásti podsklepená budova zámku ze smíšeného zdiva s vápennou omítkou. Barevnost: bílá, architektonické články a přízemí okrové. Je to obdélná stavba s asymetricky umístěným schodišťovým rizalitem na západním průčelí a s pětibokou, lehce převýšenou věží při jv. průčelí. Vnitřní dispozice je dvoutraktová, se vstupní síni uprostřed východního traktu, V podélném směru je trojtraktová. na východě zámku se rozkládá francouzská zahrada přibližně čtvercového půdorysu - dnes hodně zdevastovaná. Zbytek plochy zaujímal anglický park s ojedinělými vzrostlými stromy, taktéž zanedbaný. Celý areál je obehnaný vysokou kamennou omítnutou ohradní zdí

Střediskem samostatného panství se stala ves až roku 1590, kdy ji při dělení dědictví získal Adam Abrahám Bohdanecký z Hodkova. Ten si krátce poté postavil nevelkou renesanční tvrz dokončenou roku 1596. Adam i jeho syn Jaroslav se zapojili do stavovského povstání a roku 1620 oba zahynuli při známé explozi jičínského zámku. Jejich dědicům byl Adršpach zabaven a konfiskát koupil roku 1623 Albrecht z Valdštejna, který jej roku 1627 postoupl Marii Magdaleně Trčkové z Lípy. Po zavraždění Adama Erdmana Trčky spolu s Valdštejnem v Chebu roku 1634 byl Adršpach znovu konfiskován.

V držení Adršpachu se v rychlém sledu vystřídali Jakub de Arlin (1635-43) a jeho dědic hrabě Ludvík Caraffa. Roku 1655 koupil Adršpach hrabě Vilém Albrecht Krakovský z Kolovrat, jehož potomkům patřil až do roku 1770. Tehdy jej koupil hrabě Kryštof Blümegen, jehož dcerou Janou přešel sňatkem do rodiny hrabat Schaffgotschů. V letech 1828-1945 vlastnili Nádherní z Borutína, kteří zámek několikrát přestavěli.

Po zestátnění převzaly zámek státní statky a po opravě roku 1970 byl využíván jako depozitář Státního ústředního archivu. Dnes je zámek ve vlastnictví obce Adršpach, která zde provozuje první horolezecké muzeum v ČR.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)