Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » letiště » Letiště Praha, s.p. (letiště)

Letiště Praha, s.p. (letiště) [2358]



Letiště Praha-Ruzyně je mezinárodní veřejné civilní letiště umístěné na severozápadním okraji Prahy. Jedná se o největší letiště v České republice i ve střední a východní Evropě. Postupným a neustálým růstem se během pěti let podařilo počet cestujících zdvojnásobit. Velké díky patří všem přibližně padesáti leteckým přepravcům, kteří pravidelně i nepravidelně zajišťují přímé spojení mezi Prahou a 103 světovými destinacemi. V listopadu 2005 odbavilo pražské letiště deseti miliontého cestujícího a zařadilo se tak mezi TOP 20 nejvýznamnějších evropských letišť.

Od roku 2002 je Letiště Praha spojováno s projektem Europa, výstavbou nového terminálu Sever 2. Jeho realizací dále posiluje předpoklady Prahy hrát roli významného přepravního uzlu střední Evropy a posiluje intenzitu leteckého spojení Prahy jak s evropskými, tak i zámořskými destinacemi. Hlavním posláním rozšíření terminálu je odbavování letů do zemí Evropské unie v souladu s režimem stanoveným tzv. Schengenskými dohodami. U stávajícího odbavovacího terminálu s prsty A a B se kapacita pohybuje kolem 6,5 mil. odbavených cestujících celkem ročně. Terminál Sever 2, prst C, nabízí další nárůst kapacity až na 10 milionů cestujících ročně. Počet nástupních mostů se zvyšuje o 10 na celkový počet 27. Zvýší se komfort pro cestující, mimo jiné otevřením nových konferenčních místností a dalších prostor, například pro VIP a business klientelu, pro cestující s dětmi apod. Významně se zvýší počet obchodů a stravovacích prostor ve veřejných i tranzitních prostorách terminálu a rozšíří se odbavovací zázemí pro letecké společnosti.

Vzhledem k rostoucím výkonům, jak v počtu odbavených cestujících, tak v i v počtu pohybů, je dalším nezbytným krokem v rozvoji letiště rozšíření dráhového systému formou realizace nové paralelní vzletové a přistávací dráhy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)