Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zbudov (část obce) [23520]



Obec Zbudov je dnes místní části obce Dívčice v okrese České Budějovice. Leží na takzvaných Zbudovských Blatech, na břehu Zbudovského rybníka.

První písemná zmínka o obci Zbudov pochází ze 13. století, kdy je ve zprávě Bechyňského vikariátu Zbudov uveden jako obec příslušná kostelem do Nákří. Jako rok první zmínky se však uvádí také rok 1472.

V roce 1842 zachvátil Zbudov rozsáhlý požár, při kterém vyhořely tři čtvrtiny všech domů. Jádro vesnice bylo v roce 1990 vyhlášeno památkovou zónou. Předmětem ochrany je řada selských usedlostí blatského typu z 19. století. Jedná se především o domy čp. 1, 3, 4, 23, 25, 26 a 27. Většina štítů ve stylu selského baroka pochází z období 1843 až 1850. Výjimkou je štít domu čp. 3, který pochází z roku 1825. Štíty domů čp. 1, 23 a 27 jsou skoro stejné, patrně stavěné jedním zednickým mistrem.

Legendou obce se stal spor z roku 1581 mezi blatskými poddanskými vesnicemi a hlubockým pánem (Adam z Hradce) v královská privilegia, která jim panstvo upíralo a vyhodnotilo jej jako vzpouru. Hlubocký pán nechal několik sedláků, především zbudovského rychtáře Jakuba Kubatu, popravit pro výstrahu na Blatech poblíž Zbudova stětím. Jeden kilometr jihovýchodně za vsi proto stojí Kubatův pomník od Václava Suchomela z roku 1904. Při jeho odhalení se konal velký tábor lidu (31 000 účastníků) za účasti předních českých literátů. Řada spolků (osvětových, kulturních) na Blatech nesla jméno Kubata a dodnes se hraje píseň o popraveném rychtáři. K pomníku vede značená cyklostezka, nachází se za vsí v blízkosti železniční zastávky Zbudov (zastávka byla zřízena počátkem 60. let min. století v souvislosti s výstavbou nedalekého závodu na úpravu uranových rud MAPE - Mydlovary).

V současné době má Zbudov 111 obyvatel. Ve vsi je hospoda a penzion.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Zbudov (osada) Ústí nad Orlicí
obec, osada Zbudov (část obce) České Budějovice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)