Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Děčín » divadlo » Městské divadlo - Varnsdorf (divadlo)

Městské divadlo - Varnsdorf (divadlo) [2317]



Městské divadlo Varnsdorf zahájilo svou činnost přesídlením profesionálního hereckého souboru z Nového Boru do Varnsdorfu v roce 1952. Zprvu hraje v sále "Rudého domu" (dnešní budova před přestavbou) pod názvem "Severočeské divadlo v Liberci - scéna Varnsdorf". V sezóně 1953/54 byl podán návrh na přebudování "Rudého domu" ve stálé divadlo a soubor začíná vystupovat na upravené scéně kina Svět. 11. března 1955 došlo k požáru kina Svět a varnsdorfské divadlo ztrácí zázemí stálé budovy. Rozšiřuje proto zájezdovou oblast a zároveň se urychlují práce na přestavbě "Rudého domu". 23. srpna 1956 bylo Smetanovou "Hubičkou" slavnostně otevřeno nové divadlo ve Varnsdorfu. V následujících letech zde působí profesionální soubor pod názvem "Městské oblastní divadlo Varnsdorf". Prošla jím celá řada výrazných hereckých osobností (např. současný prezident herecké asociace Jan Teplý). Sezóna 1962/63 je poslední, kdy při našem divadle pracuje profesionální herecký soubor.

30. června 1963 zaniklo "Městské oblastní divadlo Varnsdorf" a od září tohoto roku zahajuje činnost v podobě stálé scény bez vlastního souboru. Prvním ředitelem stálé scény se stává Milan Drahorád a na jevišti našeho divadla hostují soubory předních českých scén. V letech 1975 - 1977 dochází v budově divadla k zásadní rekonstrukci jevištní technologie, hlediště i hereckého zázemí.

V současnosti je Městské divadlo Varnsdorf jediným zařízením tohoto druhu v rámci celého regionu Šluknovska. Nabízí kulturní služby obyvatelům oblasti od Chřibské po Jiříkov, Rumburk, Krásnou Lípu, Šluknov až Dolní Poustevnu. Programy profesionálních divadel, realizované na varnsdorfské scéně, využívají technické zázemí, které další místa v oblasti nemohou nabídnout. Na představení abonentních skupin sváží speciální svozové autobusy návštěvníky z celé výše popsané oblasti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)