Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Pardubice » divadlo » Východočeské divadlo Pardubice (divadlo)

Východočeské divadlo Pardubice (divadlo) [2297]



Východočeské divadlo:
Východočeské divadlo – dříve divadlo Městské, bylo otevřeno v prosinci roku 1909. Již roku 1880 vznikl v Pardubicích Spolek pro zřízení divadelního domu, v němž se stal nejvýznamnější postavou JUDr. Josef Štolba. 3. září 1906 byla zadána stavba podle plánů pražského architekta A. Balšánka staviteli J. Döllerovi z Chrasti. Základní kámen byl položen 16. května 1907.
V roce 1925-26 bylo hlediště divadla rozšířeno o dalších 300 sedadel podle plánů arch. H. Hellmera. Schodiště před divadlem se stalo v památných dnech listopadu 1989 tribunou revoluce. Z balkonu divadla promluvil v lednu 1990 k občanům města i prezident Václav Havel.

Záběr na dnešní Náměstí Republiky před druhou světovou válkou:
Záběr na dnešní Náměstí Republiky (vlevo) ukazuje krásnou květinovou výzdobu před divadlem. Dům čp. 53 patřil do roku 1913 Emanuele Krpatovi (roku 1914 byl nově vystavěn). V proluce vedle domu vidíme budovu kavárny „Opera“, vpravo je Krudencův palác. Květinovou výzdobu mělo náměstí v letech první republiky a nacistické okupace.

Dnešní vzhled budovy Městského divadla:
Nad tympanonem s městským znakem se zvedá socha Génia od B. Kafky. Na průčelí vedle hlavního vchodu jsou obrazy F. Urbana Libušin soud a Žižka před Prahou. Secesní budovu zdobí dále 8 medailonů významných českých operních skladatelů a dramatiků od B. Vlčka. Výběrem místa v centru města a na svou dobu velice moderním řešením divadelní budovy, kterou architekt Balšánek udělal i krásnou, se divadlo stalo středem kulturního života Pardubic. Pardubická scéna diváky nejen seznamuje s českou a světovou dramatikou, ale jim představuje řadu vynikajících osobností české Thálie. O dobré herce nebyla v Pardubicích nikdy nouze, vždyť v roce 1920 herci Východočeského divadla vytvořili základ vznikajícího slovenského Národního divadla v Bratislavě. Na prknech pardubického jeviště tvořili takoví herci jako Blanka Bohdanová, Anna Ferencová, Petr Haničinec, Svatava Hubeňáková, Jana Štěpánková, Karel Urbánek, Josef Somr, Věra Galatíková, Josef Vinklář, Jiří Hrzán, Milan Sandhaus a další. Ve spojení s dobrou dramaturgií většiny sezon pak není divu, že po celou dobu existence mělo divadlo početnou obec věrných diváků, kteří na svůj stánek kultury nedají dopustit.

Městské divadlo po rekonstrukci v roce 2002:
Právě dokončená rekonstrukce hledištní části Východočeského divadla navázala na předcházející úpravy divadelního zázemí a jeviště z minulých let. Nebylo již možné vrátit divadlu úplně původní podobu, která již dříve byla narušena požárem a následnou přestavbou. Přesto jsme se pokusili prostorově i v architektonických detailech přiblížit původní podobě, ale současně dát divadlu to, co přináší současnost…

Nová malovaná opona:
Na Štědrý den roku 2002 měli první návštěvníci divadla možnost vidět novou malovanou oponu. 11. ledna se pak konalo její slavnostní odhalení pro zvané hosty. Oponu na motivy původní opony Františka Urbana (která shořela při zničujícím požáru v roce 1931) maloval se svým týmem akademický malíř Václav Špale.
Odhalením nové opony byla konečně zdárně ukončena rekonstrukce interiérů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)