Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » divadlo » Divadlo Polárka - Brno (divadlo)

Divadlo Polárka - Brno (divadlo) [2283]



Divadlo Polárka je profesionální brněnské dětské divadlo, které vzniklo v roce 1999.
Amatérskými předchůdci této scény byli nejprve soubor Loutkového divadla Sokol Brno I, založený již v roce 1930 a posléze divadlo Jitřenka, proslulé zejména v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. Divadlo se pod názvem Alternativní divadlo pro děti a mládež Polárka plně profesionalizovalo v sezóně 1999/2000 a uměleckým šéfem a ředitelem se stal Jaroslav Tuček. Uměleckého vedení divadla se chopila generace mladých tvůrců, zejména studentů uměleckých škol, převážně se jednalo o absolventy Divadelní fakulty JAMU v Brně. Pod vedením Miroslava Oščatky a Jana Mikuláška se profilovala výrazná dramaturgie, rozčleněná na tři samostatné proudy rozlišené podle věkových kategorií: na tvorbu pro nejmladší děti předškolního věku a nejnižších ročníků základních škol, tvorbu pro střední dětskou věkovou kategorii a na tvorbu pro mládež a dospělého diváka. Na toto programové rozčlenění navázala během několika posledních sezón i dvojice Martin Františák a Hana Mikolášková.
Divadlo si svými dlouholetými zkušenostmi a experimentálním přístupem získalo následující specifika: Všechny uváděné tituly naplňují hlavní dramaturgický požadavek autorské tvorby. V linii dětského divadla se snaží oslovit malé diváky hledáním současných původních pohádek, nacházením pohádek neznámých či málo známých a originálním, hravým přístupem k pohádkám klasickým. Pro žáky základních škol a mládež nabízí především dramatizace a adaptace kultovních děl světové i české literatury. Každá sezóna je charakterizována konkrétním tématickým vymezením. Novinkou jsou také tématické předplatitelské cykly.

Nepřehlédnutelná a naprosto ojedinělá je spolupráce s mladými divadelními tvůrci, především s absolventy vysokých uměleckých škol. Talentovaní režiséři, výtvarníci, hudebníci a další umělci dostávají v Divadle Polárka příležitost změřit své síly, mají možnost uplatnit svou hravost a fantazii. Svým osobitým přístupem vnášejí do tvorby pro děti překvapivou neotřelost, podivuhodnou barevnost a tolik potřebnou svěžest. Výrazným rysem polárkovských inscenací je užití scénické hudby, na jejíž tvorbě se podíleli především kmenoví skladatelé David Smečka a Jan Kyncl. Hudba je ve většině inscenací produkována živě.

 

V červnu 2004 se Divadlo Polárka stalo součástí příspěvkové organizace KVS „U Tří kohoutů“ zřizované městskou částí Brno-střed. Po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2003 nabízí svým divákům příjemné prostory moderního foyeru a pohodlného sálu s kapacitou 118 osob. Pod vedením současné umělecké vedoucí Hany Mikoláškové Divadlo Polárka obhajuje post suverénní brněnské scény a pokračuje v dramaturgické linii a uměleckém zaměření, které byly nastoleny jejími předchůdci. K výrazné hudební a výtvarné stylizaci přibyl nejnověji také další specifický tvůrčí rys v podobě tanečního divadla.



strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)