Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » divadlo » Divadelní studio Marta JAMU - Brno (divadlo)

Divadelní studio Marta JAMU - Brno (divadlo) [2278]



Studio MARTA je zcela zaměřeno na plnění studijních programů školy. Dává dokonalou možnost soustředěné pedagogické i tvůrčí práce. V jeho prostorách se střídají studenti ateliérů scénografie, režie, manažerství ( oborů divadelního manažerství a jevištní technologie), dramaturgie, dramatické výchovy, výchovné dramatiky pro neslyšící, muzikálového a činoherního herectví. Ročně vyprodukuje 12 premiérovaných titulů, na 125 představení a patří k nejnavštěvovanějším divadlům České republiky. Ze všech projektů, inscenací i vybraných zkoušek studio pořizuje pracovní videozáznamy.Každoročně jsou zde realizovány dva festivaly - "Absolventský" a mezinárodní "Setkání divadelních škol." Studio Marta produkuje také akce pouličního divadla v rámci Dnů Brna.

V jeho prostorách studovaly mnohé významné osobnosti divadla, rozhlasu, televize i filmu: Alois Hajda, Bořivoj Srba, Vladimír Menšík, Josef Somr, Květa Fialová, Věra Galatíková, Blanka Bohdanová, Dagmar Havlová, Eva Tálská, Zdena Herfortová, Gabriela Vránová, Eliška Balzarová, Hana Zagorová, Ladislav Frej, Karel Heřmánek, Svatopluk Skopal. Boleslav Polívka, Jiří Bartoška, Miroslav Donutil, Peter Scherhaufer, Stanislav Moša, Ivo Krobot, Pavel Zedníček, Pavel Trávníček, Jiří Tomek, Jiří Pecha, Arnošt Goldflam, Jaroslav Dufek, Ladislav Lakomý a další.Studio Marta je řízeno od 1.1. 2001 dlouholetým divadelníkem, absolventem DAMU Praha, doc.Mgr. Janem Kolegarem, vedoucím ateliéru divadelního manažerství DIFA JAMU. Ve funkci tajemnice studia pracuje Lucie Ovečková, studentka 5.ročníku divadelního manažerství DIFA JAMU.

Studio MARTA je situováno do sklepních prostor obytného domu z počátku třicátých let. Samotné Divadelní studio JAMU zde začalo působit až v roce 1952. Jeho základní podobu tak zvané scény "na kukátko", vybudovali studenti a pedagogové školy. V létech 1990 - 91 prodělalo studio zásadní proměnu. Přestavbou, dle návrhu ing. arch. Jana Konečného, se z něho stala moderní divadelní "dílna" s variabilním hracím prostorem, do kterého lze jakkoliv rozmísťovat půdorysy inscenací a posazení diváků dle přání tvůrců.

Hrací prostor je vybaven stropními rošty, na které lze zavěsit, podobně jako v televizních či filmových ateliérech osvětlovací, zvukové, snímací aparatury, ale i potřebné scénické prvky - stěny, ráhna, lana, žebříky a pod. Je osazen pracovními ochozy a pojízdnou lávkou umožňující překvapivé nástupy herců, jejich přemisťování nad hlavami diváků během produkcí i případné převážení dekorací a rekvizit. K rychlé proměně hlediště slouží klasická praktikáblová soustava, která dobře poslouží jakékoli variantě hlediště. V prostoru mezi kalsickým kukátkovým jevištěm a sálem jsoui zabudovány dva jevištní stoly (jevištní desky), které svým vertikálním pohybem do tří poloh prodlužují kukátkové jeviště a zkracují sál (poloha na úrovni výšky jeviště +0-), nebo prodlužují sál a zkracují jeviště (poloha na úrovni sálu -1,1 m, nebo vytvářejí orchestřiště (poloha -2.4m). Jeviště je opatřeno roztahovací oponou, čtrnácti závěsnými tahy a odkladovým prostorem pro dekorace. Otevřením zadních dveří jeviště lze prodloužit hrací prostor až do scenérie dvoru. Do všech hracích prostor jsou zabudovány podpůrné akustické prvky, které umožňují mladým aktérům nenásilný rozvoj hlasového fondu a zvládnutí zadaných hereckých úkolů v jakémkoliv místě sálu či jeviště. V zadní části hracího prostoru byla vybudována osvětlovací a zvuková kabina.

Druhou významnou dostavbou v létech 1997 - 98 získalo studio skladovací prostory dekorací, rekvizit, nábytku a kostýmů, dvě učebny scénografie, dvě zkušebny, plynovou kotelnu a vzduchotechniku zavedenou do všech hracích prostor, foyeru i hereckých šaten. Též byla zřízena dílnička na výrobu některých částí dekorací a rekvizit. Studio vlastní i dílnu krejčovskou, ve které jsou vytvářeny potřebné kostýmy, kostýmní doplňky i větší látkové celky navrhovaných scén


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)