Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv.Václava a sv.Jana Křtitele - Ostrovačice (kostel)

Kostel sv.Václava a sv.Jana Křtitele - Ostrovačice (kostel) [22735]



Římskokatolický kostel svatého Jana Křtitele a svatého Václava je v městysi Ostrovačice, ležící v okrese Brno-venkov, je chráněnou kulturní památkou České republiky. Ostrovačice patří mezi jedny z nejstarších osídlených míst v okolí. Hned při založení benediktinského kláštera v Rajhradu roku 1048, mu byly darovány a skoro  tisíc let s několika přestávkami byly vsí klášterní. Po výstavbě nové farní budovy na konci 17. století zde rajhradský konvent vybudoval své sídlo sloužící také jako útočiště ve válečných časech, nechal přestavět kostel sv. Jana Křtitele a sv. Václava do jeho současné podoby a obec učinili centrem vzdělanosti nejenom pro místní žáky.

Základy presbytáře v tomto kostele jsou románského původu a pochází někde z období 12.čí 13 století. První písemnou zmínkou vzniku kostela je pak spjata z rokem 1255. Celý kostel byl však nakonec vybudován v raně barokním slohu až na konci 17. století. V letech 1718 až 1719, byla prodloužena hlavní loď a vznikla také kaple svaté Barbory. Roku 1727 byla Františkem Benediktem Klíčníkem, významným to brněnským měšťanem,  donátorem a stavitelem 18. století, upravena a zvýšena i věž kostela. V roce 1803 byla postavena klasicistní předsíň a roku 1880 nová sakristie. Jedná se o jednolodní kostel, kněžiště je ukončeno půlkruhově. Hranolová věž je přistavěna k jižní stěně lodi. Je farním kostelem ostrovačické farnosti.   


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)