Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » divadlo » Divadlo v Celetné - Praha 1 (divadlo)

Divadlo v Celetné - Praha 1 (divadlo) [2263]



Budova divadla se nachází v samotném srdci historické Prahy, v prostoru Manhardtského domu (Celetná 17). Součástí prostor, které prošly kompletní rekonstrukcí, je sál se 186 místy v hledišti, prostorným jevištěm a kavárna, která slouží jako foyer divadla. Nové úpravy výrazně zvedly úroveň interiéru i nabízených služeb divákům, byl vybudován bezbariérový přístup.

Už v první polovině 18. století se zde hrálo divadlo. Dům i sál tehdy vlastnil šlechtic Johann Friedrich Manhardt. Šlo původně o 2 sály nad sebou, pak byl strop zbourán a vznikl prostor, jak jej známe dnes.

V květnu 1992 ředitelka Divadelního ústavu Helena Albertová slavnostně otevřela Divadlo Manhardtský dům. Vybudování sálu trvalo asi rok, autorem projektu byl Miroslav Melena.
Hrálo zde přes léto Divadlo France Kafky, od září 1993 zde našli útočiště studenti Damu a jejich divadlo Disk a spolek Kašpar. Divadlo bylo přejmenováno na Divadlo v Celetné.
V říjnu 1994 bylo divadlo otevřeno po rekonstrukci, kterou provedl Divadelní ústav ve spolupráci se spolkem Kašpar. Ten se také stal subjektem, který získal prostory divadla do celeročního pronájmu. Bylo vytvořeno kompletní (byť velmi skromné) zázemí divadla – herecké šatny, sklady, kancelář. A vznikla kavárna ve foyeru divadla – café Gaspar Kasper.

V létě 2003 a 2004 proběhla ve dvou etapách další – na dlouhou dobu doufejme poslední – rekonstrukce. Provoz ukázal, že vše funguje a my teď chceme jen hrát a hrát.

Divadlo v Celetné je nezávislá divadelní scéna, na které se v průběhu roku pravidelně střídají české profesionální soubory Kašpar, CD 2002, Veselé skoky, Společnost dr. Krásy a další. V neděli hrajeme dětská představení. Každou sezónu přivítá naše scéna navíc hosty - brněnské Divadlo v 7 a půl, HaDivadlo, Divadlo Petra Bezruče...


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)