Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » divadlo » Divadlo Ungelt - Praha 1 (divadlo)

Divadlo Ungelt - Praha 1 (divadlo) [2262]



Pražské Divadlo Ungelt je komorní scénou pro necelou stovku diváků. Zaměřuje se na hry pro dvě až čtyři postavy, nabízející výjimečné příležitosti výjimečným hercům. Za čtrnáct let své existence si divadlo vydobylo nezaměnitelné místo na mapě divadelní Prahy.

Divadlo je součástí stejnojmenného areálu v srdci Prahy. Ungelt, nebo též Týnský dvůr, byl od 11. století opevněným kupeckým dvorem. Románské základy domu, v jehož sklepení se divadlo nachází, pocházejí z 11. století a jsou k vidění v divadelním klubu. Celý dům, včetně prostor, které byly zrekonstruovány pro divadlo, tu stojí od 14. století.

Soukromé Divadlo Ungelt bylo slavnostně otevřeno 2. října 1995 panem Milošem Kopeckým, který divadlu daroval své oblíbené otáčivé křeslo. To se nachází v divadelním klubu v unikátním společenství dalších křesel a židlí - darů od sponzorů a známých osobností českého veřejného života, příznivců divadla.

Již třikrát získali herci Divadla Ungelt nejprestižnější české divadelní ocenění - Cenu Thálie. V roce 1997 ji obdržela Alena Vránová za roli Gertrudy Matthews ve hře Bouřlivé jaro, v roce 2001 Marta Kubišová za své účinkování v muzikálu Andrew Lloyd Webbera Líp se loučí v neděli a v roce 2006 Vilma Cibulková za roli slečny Fischerové v představení Picasso. Na Cenu Thálie byli nominováni i František Němec za roli sira Cecila ve hře Ledňáček, Vendula Křížová za titulní roli ve hře Sylvie, Richard Krajčo za ztvárnění postavy Richieho ve hře Láska a porozumění a Milan Kňažko za roli Pabla Picassa ve hře Picasso. František Němec za roli sira Cecila ve hře Ledňáček získal Cenu Sazky a Společnosti Divadleních novin za nejlepší herecký výkon v sezóně 2007/2008.

Od roku 2005 uvádí Divadlo Ungelt během léta svá představení na Letní scéně Divadla Ungelt pod otevřeným nebem na hradčanském Novém Světě.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)