Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » divadlo » Divadlo Na Fidlovačce - Praha 4 (divadlo)

Divadlo Na Fidlovačce - Praha 4 (divadlo) [2249]



Nuselské divadlo v blízkosti proslulého potoka Botiče dal postavit na vlastní náklady (1 900 000 Kč) jeho první ředitel Stanislav Langer. Autory projektu byli architekti J. Dneboský a A. Zima. Stavba byla započata v dubnu 1921 a ukončena o sedm měsíců později. Tehdy vzniklo na zděné podezdívce dřevěné divadlo, už předem pokřtěné na Tylovo. K slavnostnímu otevření ve dnech 5. - 6. listopadu byly zvoleny dvě hry J. K. Tyla: Drahomíra a známá lokální fraška se zpěvy Fidlovačka .

Tylovo divadlo bylo postaveno v místech, kde cech českých ševců pořádal od počátku 19. století lidovou jarní slavnost, nazvanou podle starého ševcovského nástroje Fidlovačka. To bylo J. K. Tylovi inspiračním zdrojem pro stejnojmennou hru. Roku 1834 v ní poprvé zazněla Škroupova píseň Kde domov můj, která se roku 1918 stala součástí naší národní hymny. Za dobu své pětapadesátileté existence zažilo Divadlo v Nuslích časy přílivu i odlivu diváckého zájmu. Hned za své první krize v roce 1923 se změnilo v převážně operetní scénu, která vešla do povědomí Pražanů jako "Tyláček".

Ten v následujících letech změnil najednou svou podobu i označení. Roku 1930 byly některé dřevěné části nahrazeny zděnými a koncem 30. let byla provedena přístavba. Prvních osm měsíců roku 1944 (až do násilného zavření všech divadel) fungovala nuselská scéna pod hlavičkou Divadlo Pod Vyšehradem. K svému původnímu názvu se vrátila až po květnu 1945. V letech 1948 až 1963 existovala jako DIVADLO NA FIDLOVAČCE. 1. července 1963 se Divadlo Na Fidlovačce spojilo s Hudebním divadlem v Karlíně a přejmenovalo se na Hudební divadlo v Nuslích. To se v roce 1976 pro veřejnost zcela uzavřelo.

Divadlo Na Fidlovačce se znovu otevřelo pro veřejnost 28. října 1998 – tedy po dvacetileté odmlce. Před slavnostním představením Tylovy a Škroupovy „Fidlovačky“ požádal Tomáš Töpfer o symbolické přestřižení pásky muže, který divadlu věnoval svůj celoměsíční invalidní důchod. Výjimečnost tohoto počinu byla v tom, že pan Bursík neuvidí na nuselské scéně jediné představení, protože je nevidomý…

FIDLOVAČKA je divadlo bez státních dotací. Nemá stálý soubor herců – ti jsou angažováni vždy jen na konkrétní inscenaci. Přesto se v průběhu uplynulých sezon vytvořilo jakési „pevné jádro“, s kterým se v repertoáru už permanentně počítá. Divadlo Na Fidlovačce má samozřejmě svého stálého ředitele (Tomáš Töpfer, který působí i jako herec a režisér) a od ledna 2003 i uměleckého šéfa (režisér Juraj Deák). V čele Nadace Fidlovačka stojí herečka Eliška Balzerová.

Hlediště s kapacitou 521 míst má neopakovatelnou atmosféru, protože si i po rekonstrukci uchovalo ráz staropražské divadelní arény, která byla původně celá ze dřeva. Nyní jsou z přírodního dřeva především lavice s opěradly, které svým stupňovitým rozmístěním připomínají amfiteátr. Výhodou takto řešeného hlediště je nejen dobrá slyšitelnost ze všech míst, ale také optimální komunikace s hledištěm.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)