Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » obec, část obce (osada) » Brno-Černá Pole (městská část)

Brno-Černá Pole (městská část) [22479]



Černá Pole (v brněnském hantecu Blekfíld) je městská čtvrť a katastrální území, rozdělené od roku 1990 mezi brněnské městské části Brno-sever (většina území), Brno-střed (park Lužánky a území jižně od něj) a Brno-Královo Pole (malá část katastru na severu).

Ve čtvrti převažují hlavně dvou a vícepatrové činžovní domy. Vedle činžovních domů zde však najdeme také panelové domy, rodinné domy či úhledné vily. Prakticky ve všech blocích se zde nalézá také dostatek zeleně, což zvyšuje kvalitu bydlení v této čtvrti. Relativně samostatný komplex představuje rodinná zástavba Štefánikovy čtvrtě nacházející se na severovýchodě katastru Černých Polí. Plně urbanisticky samostatnou část představuje rovněž zástavba někdejší čtvrtě Lužánky, v níž se nalézá také největší a nejvýznamnější brněnský park Lužánky. Dalším významným parkem na území Černých Polí jsou Schreberovy zahrádky. Osu Černých Polí představuje Merhautova ulice, která patří s ulicemi Provazníkovou a Drobného k nejdůležitějším dopravním tepnám čtvrti.

Podle barvy půdy se nazývalo toto území Černá pole, později shodně s dnešním názvem Černá Pole. Velice rád se tu procházel spisovatel, novinář a divadelní kritik Josef Merhaut, který svou sbírku sociálních povídek nazval „Černá Pole“. Pomineme-li zástavbu ulic Lidická (vznikající již od 13. století) a okolí třídy Kapitána Jaroše a náměstí 28. října (které tvoří z urbanistického hlediska samostatný celek), vznikala zástavba obytné čtvrti na náhorní plošině nad Lužánkami až od 60. let 19. století, přičemž zdejší dětská nemocnice byla otevřena již roku 1846. Do té doby bylo území dnešních Černých polí zcela bez zástavby s mnoha sady a vinicemi. Území Černých Polí v té době náleželo ke katastrálním územím Horní a Dolní Cejl, Zábrdovice (zástavba na východě, počínaje východní částí ulice Jugoslávská), Husovice (Štefánikova čtvrť s okolím), Královo Pole a Velká Nová Ulice (Lidická ulice a území jižně a jihovýchodně od parku Lužánky, a několik domů poblíž vyústění ulice Schodová do ulice Drobného). Od přelomu 19. a 20. století zde vznikala jedna z prvních brněnských vilových čtvrtí. Vytváření pokračovalo s rozkvětem v letech mezi oběma světovými válkami, kdy zde vznikla například vila Tugendhat, a dotvořena byla až v období tzv. socialistického realismu. Ve druhé polovině 60. let 20. století pak v rámci radikální katastrální reformy města Brna, na tomto území vzniká nové katastrální území Černá Pole, jehož součástí se 1. července 1979 stala také východní část zrušeného katastrálního území Lužánky. Od roku 1971 do roku 1990 byl katastr Černých Polí spolu s východní částí tehdejšího katastrálního území Lužánky součástí městského obvodu Brno III.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Brno-Černá Pole (městská část) Brno-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)