Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » muzeum, galerie » Moravská galerie - Uměleckoprůmyslové muzeum - Brno (muzeum)

Moravská galerie - Uměleckoprůmyslové muzeum - Brno (muzeum) [22458]

Kulturní památka (KP)

Budova Uměleckoprůmyslového muzea Moravské galerie v Brně se zaměřuje na prezentaci užitého umění a designu od středověku po současnost. V přízemí a v Respiriu prvního patra jsou pořádány krátkodobé výstavní projekty, prostor fotografii dává Camera. Stálou expozici užitého umění pravidelně oživují svými intervencemi současní designéři. Návštěvu si můžete zpříjemnit v Designshopu nebo na terase muzea s architektonickou instalací a barem.

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně bylo založeno po vzoru vídeňského Muzea pro umění a průmysl už v roce 1873 a patří tak k nejstarším svého druhu na světě. V roce 1961 došlo ke spojení Obrazárny Moravského zemského muzea a Uměleckoprůmyslového muzea a vznikla tak Moravská galerie v Brně. Je největší institucí tohoto typu v republice a spojuje sbírky volného a užitého umění.

Soubor užitého umění a designu představuje unikátní díla, která jsou výjimečná svým vzhledem, funkcí a především řemeslným zpracováním. Svou instalací volně sledují vývojovou linií jednotlivých epoch a stylů. Zastoupené jsou sbírky skla, keramiky a porcelánu, textilu, nábytku, kovů a grafického designu. Sekce Design.Live! ve vstupních prostorách cíleně konfrontuje časem prověřené estetické i funkční hodnoty historických sbírek s tvorbou současných designérů. Kromě stálé expozice se zde nacházejí dva sály určené pro krátkodobé výstavy zaměřené primárně na design a fotografii: Respirium a Camera.

Aktuální práce zásadních českých designérských ikon nabízí k zakoupení nově otevřený galerijní Designshop. Nabízí prestižními cenami ověnčené, exkluzivní limitované kolekce. Je rovněž průnikem výstavního prostoru Uměleckoprůmyslového muzea a prodejního prostoru galerijního obchodu. Na terase se návštěvníci mohou v letní sezoně osvěžit v baru BLOKK a posedět pod dřevěnou konstrukcí Sloní břich. Tu vytvořili pod vedením Huti architektury Martina Rajniše studenti brněnských vysokých škol.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)