Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Náchod » muzeum, galerie » Muzeum textilu UPM - Česká Skalice (muzeum)

Muzeum textilu UPM - Česká Skalice (muzeum) [22446]



Muzeum textilu je jediným českým muzeem specializovaným na historii textilní výroby. Jeho expozice a sbírky představují jedinečný soubor dokladů vývoje textilnictví, zvláště textilního tisku, v České republice i v zahraničí. Založeno bylo roku 1936 u příležitosti "Tekstilní a krajinské výstavy" ve Dvoře Králové nad Labem.

Po mnoholetém bezvýsledném úsilí o získání vhodných stálých prostor pro uložení a instalaci sbírek ve Dvoře Králové pro ně byla v letech 1980–1990 zrekonstruována část bývalého kláštera v České Skalici. V letech 1987–1990 byla vybudována a v květnu 1990 zpřístupněna rozsáhlá muzejní expozice. Je věnována rukodělné i průmyslové textilní výrobě, tradicím bavlnářské výroby a historii textilních tiskáren ve východních Čechách, spolupráci výtvarných unělců (M. Alše, J. Čapka, K. Svolinského, A. Fišárka, J. Trnky a dalších) s textilním tiskem, fragmentům tkanin křesťanských potomků starých Egypťanů – Koptů a dělnickému hnutí v kartounkách a textilních tiskárnách v letech 1781–1897.

Součástí expozice je zařízení dílny modrotiskaře, vzorkaře a rytce tiskacích válců, provozuschopný tkalcovský stav, perotina, válcový tiskací stroj a stůl pro mechanizovaný filmový tisk.  


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)