Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » divadlo » Divadlo ABC - Praha 1 (divadlo)

Divadlo ABC - Praha 1 (divadlo) [2242]



V sezóně 1929/30 se začala psát historie divadelního sálu v nově vzniklém paláci U Nováků ve Vodičkově ulici. Útočiště zde (až do ukončení činnosti v roce 1938) získalo Osvobozené (později Spoutané) divadlo W+V. Jejich první zdejší inscenací byla hra Líčení pokračuje. Po válce, od 1951 zde působily Pražské estrády - divadla na pomezí revue, kabaretu a sólového cirkusu provozované ČS.cirkusy, varieté a lunaparky.
V sezóně 1955/56 se tu usadilo Divadlo satiry (zřizovatel ONV Praha 1), v němž začínaly budoucí hvězdy ABC jako S.Zázvorková či L.Lipský.


V letech 1955-61 vedl divadlo J.Werich, který se pokusil navázat na tradici někdejšího OD. Jeho zástupcem a zároveň novým partnerem byl M.Horníček – v té době byly uvedeny např. hry Limonádový Joe či Caesar.
V roce 1959 tu byla za přítomnosti F.Dürrenmatta uvedena v české premiéře Návštěva staré dámy v režii. V roce 1958 byla scéna - z administrativních a politických důvodů - přejmenována na ABC .

 
V roce 1960 byla na zdejším jevišti uvedena další slavná hra z éry OS Balada z hadrů. Nicméně vzhledem k politické situaci a zároveň zdravotním problémům se Jan Werich vzdal v roce 1960 vedení, jeho místo nakrátko zaujal M.Horníček, který v té době vytvořil novou komickou dvojici s M. Kopeckým. ,br> V sezóně 1960/61 nastoupil nový umělecký ředitel J.Jahn a koncem roku 1961 z divadla odešel M.Horníček. Poslední inscenací tehdejšího ABC byl Kiltyho Drahý lhář (1962) v režii O.Ornesta.

Po skončení sezóny 1961/62 bylo ABC jako samostatný subjekt zrušeno a celý soubor a působiště převzala MDP. Do MDP přešli i mnozí herci z předchozího souboru, kteří se pak stali hereckými hvězdami období tzv. Ornestina (např. J.Adamová, J.Bohdalová, K.Fialová, N.Gollová, A.Vránová, S.Zázvorková, S.Fišer, L.Kostelka, O. Lackovič, F. le Breux, R. Pellar, J.Zíma) a také balet pod vedením J. Koníčka. Repertoár ABC tvořil protiklad proti více intelektuálním scénám MDP zaměřením na nejširší divácké vrstvy. Byl vyhrazen převážně bulvárním hrám a muzikálu. V 60.letech dostal soubor nové herecké posily (mj. P.Kostka, O.Sklenčka, L.Švormová, V.Hašek, J.Drbohlavová, F.Němec, D.Syslová, L.Trojan, C.Mayerová, J.Libíček, J.Šulcová, V. Preiss, V. Postránecký) a režiséry L.Vymětala, I.Weisse a F.Mišku. Do roku 1972 se tu pod vedením O.Ornesta dodržovaly dvě základní dramaturgické linie – bulvární (nejoblíbenější titul Charleyova teta), a umělecká (Sartre, Williams). Z českého repertoáru se tu hrály hry O.Daňka, V.Blažka a O.Zelenky. Inscenace byly zaměřeny na herecké osobnosti, kterými soubor disponoval a pro které se jednotlivé tituly vybíraly.

V letech 1972-90 soubor vedl L.Poživil. V repertoáru převládaly bulvární komedie a detektivky, ale objevovaly se též muzikály a současná sovětská dramatika. Do divadla se pohostinsky vrátil M.Horníček, který tu ve své režii uvedl několik svých her. V průběhu té doby se objevila též zajímavá zpracování klasických titulů (autorské pojetí režie K.Kříže). Koncepci inteligentního zábavného divadla potvrdil i repertoár po roce 1990 – byli uvedeni Černí baroni (1990) a Dumasovi Tři mušketýři.
V letech 1991-93 byl uměleckým šéfem M.Horanský a na repertoáru dominovala klasická komedie (Wilde, Shakespeare, Gozzi).


V letech 1994-2005 za uměleckého šéfování M.Schejbala v repertoáru dominoval hudebně dramatický žánr + bulvární hry. V té době přišli do souboru opět noví lidé.Od r. 2005 se s nástupem Ondřeje Zajíce na místo ředitele stávají Divadlo ABC a Divadlo Rokoko společným subjektem Městských divadel pražských, jak tomu bylo v dobách největší slávy divadla - jediným souborem, působícím na dvou scénách. Divadlo usiluje o kvalitní činoherní repertoár, prostor dává klasickým i náročným představením  pro široké spektrum diváků

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)