Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Kolín » muzeum, galerie » Regionální muzeum v Kolíně - Kolín (muzeum)

Regionální muzeum v Kolíně - Kolín (muzeum) [22338]




Regionální muzeum v Kolíně je kulturní institucí s více než stoletou tradicí, která shromažďuje, uchovává a vystavuje početný fond sbírkových předmětů z oblasti archeologie, historie, dějin umění, národopisu a přírodních věd. V těchto oborech zároveň poskytuje expertní činnost. Muzejní expozice se nacházejí ve třech historicky cenných objektech v areálu chrámu sv. Bartoloměje v Brandlově ulici. V muzeu se každoročně koná také řada tématicky zaměřených krátkodobých výstav, přednášek a dalších doprovodných programů.

Červinkovský dům

Dům čp. 27 náleží k nejstarším zachovalým stavebním památkám na území Kolína. Jeho počátky sahají do třetí čtvrtiny 13. století, kdy vzniklo raně gotické obytné jádro.

V budově se nachází stálá expozice "Měšťanský dům", jejíž základní část přibližuje formou instalovaných interiérů hlavní trendy v bydlení a stylu života měšťanských vrstev 19. století. Muzeum zde představuje umělecky cenný a vzhledově atraktivní soubor obrazů, nábytku, skla, keramiky a dalších uměleckořemeslných výrobků. Expozice je doplněna audiovizuálním programem. Další část expozice s názvem "Královské město Kolín ve středověku" je instalována ve sklepních prostorách domu s unikátními raně gotickými architektonickými detaily. Zajímavý je také rekonstrukční model středověké podoby Kolína na počátku 15. století. Třetí část expozice přibližuje téma "Hygiena a péče o tělo v průběhu staletí". Vedle hygienických potřeb, zejména z 19. století, nechybějí ani doprovodné texty, které dokumentují historický vývoj záchodů, toaletního papíru, mýdla a další zajímavosti.

Dvořákovo muzeum pravěku

Dvořákovo muzeum pravěku prezentuje archeologické nálezy dokumentující nejstarší dějiny lidstva.  

Do 6. července 2014 zde probíhá dlouhodobá archeologická výstava "Cesta napříč časem a krajinou", která představuje hlavní výsledky záchranného archeologického výzkumu v trase obchvatu Kolína z let 2008 - 2010.

Od 12. září ji vystřídá první část výstavního cyklu "Poklady starého Egypta" realizovaného ve spolupráci s Náprstkovým muzeem a Českým egyptologickým ústavem.

Stará farní škola

V budově Staré farní školy je vystaven sbírkový fond knihovny básníka Josefa Svatopluka Machara (1864–1942), kolínského rodáka a svého času velmi populární osobnosti. Knihovna odráží básníkovy zájmy a literární, publicistickou a politickou činnost.


Expozice "Bitva u Kolína" připomíná příčiny a průběh jednoho z nejznámějších konfliktů tzv. sedmileté války. Střetnutí armády pruského krále Fridricha II. a vojsk habsburské monarchie se odehrálo nedaleko Kolína dne 18. června 1757. V expozici jsou nainstalovány palné a chladné zbraně z výzbroje obou armád, portréty historických osobností, kopie dobových plánů bitvy a obrazy, které umělecky ztvárňují bojové scény u Kolína.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)