Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Prachatice » muzeum, galerie » Prachatické muzeum - Prachatice (muzeum)

Prachatické muzeum - Prachatice (muzeum) [22312]




Prachatické muzeum bylo založeno roku 1904 z iniciativy muzejního spolku. Jeho počátky nebyly spjaty se stávající budovou. Muzeum bylo umístěno v přízemí budovy městské radnice. Teprve r.1946 získalo městské muzeum pro své potřeby dům Žďárských na Velkém náměstí, známý i pod názvem Sittrův dům. Jde o renesanční měšťanský dům s gotickým jádrem, renesanční přestavba spadá do r.1604. Díky bohaté malířské výzdobě patří k nejkrásnějším domům v Prachaticích. Jejím autorem je prachatický rodák, malíř Šebestián Hájek. Velmi zajímavá je tématika manýristických maleb na fasádě. Vedle alegorických postav Ctností ve výplních mezi okny a pod okny je zde především portrétní galerie českých panovníků, umístěná pod lunetovou římsou.1992 - 2004.

Po ukončení celkové rekonstrukce budovy muzea roku 1992 se přistoupilo k postupnému vytváření stálých expozic. Roku 1993 byly zpřístupněny expozice: " Renesance- zlatý věk města" a "Prachaticko v zrcadle archeologie" v mezipatře, "Renesance – zlatý věk města" v 1.patře a "Městská kultura 19.století" v 2.patře. V další etapě vznikla expozice " Sakrální památky regionu" v 1.patře.Na podzim roku 2003 jsme přistoupili k úpravám a k celkovému rozšíření stálé expozice v očekávání 100. výročí muzea. Expozice Renesance byla obohacena o figuríny, rovněž expozice Městská kultura 19. stol. byla v roce 2004 inovována.

Po ukončení stěžejní výstavy k 100. výročí muzea - Muzeum za Císaře Pána, bylo rozhodnuto ponechat její jádro - dobovou rekonstrukci původního muzea - jako stálou expozici a výstavní místnost vytvořit v přízemí zadního traktu muzea. Tím se dosáhlo možnosti oddělení vstupného na krátkodobou výstavu od vstupného do stálých expozic a postupně přejít na bezbariérový přístup na výstavy.V letech 2006 - 2008 byla vedle expozice Zlaté stezky instalována doprovodná expozice Hrady na Zlaté stezce, jejímiž ústředními exponáty byly modely 4 hradů, střežících ve středověku tuto významnou obchodní cestu. V roce 2008 byla v souvislosti s významným výročím spisovatele Karla Klostermanna otevřena dlouhodobá výstava Karel Klostermann a svět pošumavských zámků, v které se návštěvníkům na základě dlouholetého výzkumu drobných šlechtických sídel v Pošumaví představuje úloha několika z těchto zámků v Klostermannově životě. Tato výstava bude zpřístupněna až do konce roku 2010. V roce 2009 byla dokončena postupná proměna expozice Renesance. Od této sezóny mohou návštěvníci shlédnout figurální výjev zasedání prachatické městské rady v roce 1609 a stát se tak svědky významné historické události povýšení Prachatic na královské město. V roce 2010 se v Prachaticích a v celé široké oblasti od bavorského Pasova až po severní pomezí Šumavy od Prachatic po Kašperské Hory chystají velkolepé oslavy millennia Zlaté stezky. Prachatické muzeum otevře k této příležitosti novou expozici Zlaté stezky, která představí výsledky dlouholetého výzkumu této známé středověké cesty a zároveň působivým způsobem přenese návštěvníky do dob její slávy a zprostředkuje jim její specifickou atmosféru.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)