Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Trutnov » muzeum, galerie » Muzeum Podkrkonoší - Trutnov (muzeum)

Muzeum Podkrkonoší - Trutnov (muzeum) [22299]




Muzeum Podkrkonoší v Trutnově bylo založeno v roce 1890 tehdejším starostou dr. Josefem Flöglem se začleněním pod německou správu. Počátky muzea nebyly jednoduché. Začínalo se velmi skromně. Nebylo k dispozici stálé sídlo, a tak byl sbírkový fond , který byl tvořen ponejvíce z darů, shromažďován v budově reálky ve Školní ulici. V počátečních letech existence muzea dosahoval počet evidovaných předmětů jen několik desítek. Teprve polovina 20. let 20. století přinesla určitý zlom a sbírka se začala utěšeně rozrůstat. O této době lze již také hovořit jako o počátcích cílevědomé sbírkotvorné činnosti trutnovského muzea. Po mnohých stěhovacích peripetiích získalo muzeum v roce 1927 několik místností v dívčí obecné a měšťanské škole, sídlící v budově bývalého hradu.
Teprve v roce 1950 připadl celý objekt výhradně muzeu. V této době bylo zaevidováno zhruba 6 tisíc předmětů a začaly se také pořádat krátkodobé výstavy. Muzejní fond se v následujících letech úctyhodně rozrůstal.
Za dobu své existence prošla instituce dvěma rozsáhlými opravami. Renovovaly se rovněž expozice. Po poslední rekonstrukci v roce 1991 byla nově vybudována expozice „Bitva u Trutnova 27.6.1866", která připomíná jednu z významných historických událostí Trutnovska. V létě 1998 byla zpřístupněna další stálá výstava „Poklady minulosti", která představuje průřez muzejním depozitářem.

Ve sklepení budovy muzea se nachází proslulá Vinárna Pod Hradem, kde mohou návštěvníci při konzumaci obdivovat a dýchat atmosféru původních prostor.

Muzeum Podkrkonoší v Trutnově je regionálním muzeem s působností pro okres Trutnov. Zřizovatelem muzea je od 1. 1. 2008 město Trutnov. Jeho hlavním účelem a posláním je plnit funkci muzea (včetně standardizovaných veřejných služeb, poskytovaných muzeem podle zák. č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy, ve znění pozdějších předpisů) ve smyslu platných právních předpisů o ochraně sbírek muzejní povahy. Zřizuje se za účelem získávat, shromažďovat, trvale uchovávat, evidovat, odborně zpracovávat a zpřístupňovat veřejnosti sbírky muzejní povahy.  V souladu se svým posláním vyvíjí organizace tyto hlavní činnosti:

Shromažďuje a eviduje sbírky hmotných dokladů vývoje prehistorie a historie, zejména z území okresu Trutnov, v oborech archeologie, etnografie, historie a dalších pomocných věd.  Zpřístupňuje sbírky formou stálých expozic a krátkodobých výstav. Provádí konzervátorské práce sbírkových předmětů. Poskytuje veřejné knihovnické a informační služby a provozuje veřejnou základní knihovnu se specializovaným  knihovním fondem. Provádí propagaci a veřejnou osvětu formou publikační činnosti, vydávání periodických a neperiodických publikací, nabídky upomínkových předmětů , distribuce propagačních a informačních materiálů. Pořádá samostatně nebo ve spolupráci s ostatními subjekty kulturní a vzdělávací programy, výstavy, odborné konference, sympozia a semináře,  vše se  zaměřením na historii a její pomocné vědy. Poskytuje odbornou a metodickou pomoc orgánům veřejné správy, zpracovává posudky, expertízy a rešerše, poskytuje informace široké veřejnosti a jednotlivcům. Při výkonu své činnosti spolupracuje v případě potřeby s muzei, galeriemi, archivy, vysokými školami, s Akademií věd České republiky a s dalšími, jak tuzemskými, tak zahraničními partnery. Muzeum je oprávněno vstupovat do profesních sdružení. Na základě pověření Ministerstva kultury České republiky a dohody s Akademií věd České republiky provádí podle zákona č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči archeologické výzkumy a archeologický dohled na lokalitách dotčených terénními zásahy. Podílí se na koordinaci provádění archeologických výzkumů a péči o movité archeologické nálezy.

Muzeum sídlí ve Školní ulici nedaleko Krakonošova náměstí a má celoroční otevírací dobu (denně mimo pondělí 9-12, 13-17 hodin). Současná budova muzea stojí na místě někdejšího trutnovského hradu. K muzeu patří bývalá hradní sklepení, v nichž je provozována Vinárna Pod  Hradem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)