Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Ostrava-město » muzeum, galerie » Pivovarské muzeum - Moravská Ostrava (muzeum)

Pivovarské muzeum - Moravská Ostrava (muzeum) [22292]



Přímo v pivovaru Ostravar je možné navštívit Pivovarské muzeum.

Prostor Staré varny pivovaru Ostravar přímo v centru města slibuje zajímavou podívanou, která je navíc doplněna prohlídkou exkurzní trasy pivovarem a zakončena ochutnávkou piva. Návštěvníci se zde dozví, jak se pivo vaří, jak vzniká a jak dostává onu nenapodobitelnou chuť. Velkou atrakcí muzea je více než 60 let starý výčepní pult. Kromě výčepu je v muzeu k vidění i řada jiných zajímavostí spojených s výrobou piva. Nechybějí ukázky výroby sudů, přepravní sklenice z dvacátých a třicátých let či historické čelo sudu. Vše doplňují historické fotografie a etikety.

Pivovar Ostravar nabízí všem zájemcům možnost prohlédnout si pivovar a výrobní proces piva, a poznat tak historii a tradici umění ostravských sládků.

Ostravar je pivo typické pro město Ostravu a okolní region. Jeho tradice výroby sahá až do roku 1897, kdy byl v Ostravě založen Český akciový pivovar v Moravské Ostravě. První várka piva v něm byla uvařena o rok později. Pivovar Ostravar je tak součástí zdejšího regionu již 113 let a patří k nejstarším dodnes fungujícím podnikům na území města Ostravy.

Ostravar se vyrábí tradiční technologií spodního kvašení v otevřených kádích spilky a vyznačuje se střední plností a specifickou hořkostí. V současné době pivovar Ostravar produkuje dva druhy piva stejnojmenné značky – světlé pivo Ostravar Original a světlý ležák Ostravar Premium. V pivovaru se dále vyrábí známý pivní speciál Velvet a pivo fanoušků FC Baník polotmavý ležák Bazal.

Počátkem 20. století zažíval pivovar, stejně jako celá ekonomika v zemi, úspěšné období. Pak ale přišly světové války a s nimi krize. Po tomto těžkém období byl pivovar Ostravar v několika fázích rekonstruován a modernizován a stal se jedním z hlavních dodavatelů piva v moravskoslezském kraji. Dnes patří mezi deset největších pivovarů v České republice. Od roku 1997 je pivovar Ostravar součástí společnosti Pivovary Staropramen a.s., která je druhým největším výrobcem piva v České republice. Pivovary Staropramen a.s. jsou součástí pivovarnické skupiny StarBev.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)