Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Karlovy Vary » lázně » Lázně Jáchymov (lázně)

Lázně Jáchymov (lázně) [2228]



Když r. 1864 dobývali horníci rudu v půlkilometrové hloubce, vytryskl na dole Svornost silný pramen vody, která postupně zatopila šachtu. Desetiletí nikdo nevěděl, že to bude právě ona, která po objevu manželů Curieových proslaví Jáchymov jako město lázeňské. O lázeňství hovoříme počínaje rokem 1906. Začínalo skromně privátními lázničkami. Záhy se ujímá hlavní úlohy stát. V roce 1911 je otevřena první lázeňská budova, do které je léčivá voda svedena z dolu několikakilometrovým potrubím. Velmi dobré léčebné účinky vedly k rozhodnutí postavit lázeňský hotel Radium Kurhaus – dnešní Radium Palace, který byl otevřen v roce 1912 a náležel k tomu nejlepšímu, co mohla Evropa v té době nabídnout. Proto se v něm léčily především významné osobnosti politického, průmyslového a kulturního života. Přibývaly i další lázeňské domy a soukromé penziony, které umožnily, aby ve třicátých letech navštívilo lázně na devět tisíc hostů ročně. Radiové lázně se těšily světové proslulosti.

Období po druhé světové válce bylo negativně ovlivněno prudkým rozšířením těžby uranu, která poznamenala pověst i vzhled města a proslulost lázní vzala za své. Změnu k lepšímu přineslo teprve ukončení těžby uranu počátkem šedesátých let. Město i lázně se znovu otevírají veřejnosti i světu. Do popředí se dostává znovu lázeňství. Roku 1975 zahajuje provoz moderní lázeňské sanatorium akademika Běhounka a po dalších sedmnácti letech je otevřen lázeňský ústav Curie.

Akciová společnost Léčebné lázně Jáchymov vzniká počátkem devadesátých let, stamilionovými investicemi rekonstruuje lázeňský důl Svornost a jeho prameny, modernizuje Radium Palace a celou řadu dalších lázeňských domů. Cílevědomou prací vrací lázním opět světovou proslulost.


Léčebné lázně Jáchymov a.s. mají výjimečné postavení v léčbě chorob pohybového aparátu díky unikátnímu základnímu léčebnému prostředku – radonovým minerálním vodám. Tento přírodní léčebný zdroj s vysokým obsahem radioaktivního plynu radonu, který je zdrojem měkkého alfa záření, má celkový intenzivní účinek na lidský organismus. Samotná léčba formou celotělových vanových koupelí má značný protizánětlivý a analgetický efekt, a přináší tak pacientům dlouhodobou úlevu od bolestí.

Radonové koupele výrazně zlepšují hybnost kloubů, zvyšují obranyschopnost organismu, pozitivně ovlivňují hodnoty krevního tlaku a zlepšují prokrvení. Koupele jsou podávány o teplotě 35 – 37 stupňů Celsia v trvání 20 minut s ideální koncentrací radonu 4000 – 4500 Bq/litr. K dosažení léčebného úspěchu je zapotřebí 18 koupelí, maximální počet koupelí za jeden pobyt je 24. Izotermická teplota koupelí umožňuje léčbu i klientům vyššího věku a pacientům s postižením kardiovaskulárního aparátu. Velice důležitou léčebnou složkou je aktivní rehabilitační péče, prováděná vyškolenými fyzioterapeuty podle nejmodernějších metod. Dále jsou využívány nejrůznější formy hydroterapie, fyzikální léčby a různé druhy masáží. Pro pacienty s těžkým postižením pohybového aparátu je připravena speciální ozařovací metoda brachyradiumterapie – tzv. „jáchymovské krabičky”. Jedná se o minimální protizánětlivou a protibolestivou dávku gama záření, jejímž zdrojem jsou soli radia. U indikovaných pacientů je aplikována na postižené klouby 1x za pobyt po dobu 6 – 10 hod. ve zvláštním lůžkovém zařízení.

Pacienti jsou po celou dobu pobytu v péči lékaře – odborníka v oboru balneologie a léčebné rehabilitace. Po vstupním vyšetření doplněném dle potřeby dalším laboratorním vyšetřením, rentgenem a funkčními testy stanoví lékař individuální léčebný plán. Pacient je zván na pravidelné kontroly. V případě komplikací je zajištěna nepřetržitá lékařská a sesterská služba.

Poskytujeme také konziliární vyšetření v oborech interna, chirurgie, ortopedie, neurologie a otorynolaryngologie. Samozřejmou součástí léčby je kvalitní dietní systém stravování, zdravotní výchova a kulturní a společenské vyžití, které pozitivně ovlivňují psychiku pacienta. Taková komplexní lázeňská léčba, základem které jsou radonové koupele, zajistí pacientovi na několik měsíců výrazné zmírnění potíží, redukci medikamentózní léčby a tím celkové zkvalitnění života.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)